Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Fölszállott a páva tehetségkutatóba

 

Idén is lesz Fölszállott a páva, méghozzá megint gyerekek főszereplésével. 6 és 14 év közötti fiatalok a jelentkezését várják a népzenei és néptáncos tehetségkutatóba. A nevezéshez is le kell már adni egy hangfelvételt vagy egy videót, ez alapján dönti el a zsűri, hogy kik vehetnek részt az előválogatókon. A jelentkezési határidő jövő vasárnap – közölte az M1 Híradója.

Szinte felrobbantotta a színpadot a Fölszállott a Páva döntőjében a Csali Gyermek Néptáncegyüttes még 2016-ban. A felvidéki fiatalok Vág- és Garam-közi táncokkal lopták be magukat a zsűri szívébe, és lettek a kategória nyertesei.

Az üllési Erdélyi Luca moldvai guzsalyas dallamokkal állt színpadra. Énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában ő lett a legjobb. A hangszeres szólisták és zenekarok között a Jászfényszarui Horváth Áron bizonyult a legjobbnak. A döntőben jászsági dalokat játszott cimbalmon.A szóló és páros táncosok mezőnyében pedig Albert Csaba győzött. A győri fiú széki táncokkal állt a zsűri elé.

A zsűri mellett a nézők is szavazhattak. A legtöbb voksot a Dusnoki Aprók Néptáncegyüttes kapta. A fiatal táncosok Sárközi koreográfiával lettek közönségdíjasak.

A közmédia és a Magyarság háza úgy döntött, hogy 2 év felnőtt évad után most ismét a gyerekeké a főszerep. Olyan 6 és 14 év közötti fiataloknak a jelentkezését várják, akik autentikus magyar népzene- és néptánc területén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. A kategóriák nem változtak: énekesek, táncosok, néptáncegyüttesek, valamint azok indulhatnak, akik játszanak valamilyen népi hangszeren.

Az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyüttesből már van, aki beadta a jelentkezését. A gyerekek egész nyáron készülnek majd a versenyre.

A tehetségkutató műsorhoz szakmai partnerként csatlakozott az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület. Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke azt mondta: bármely magyar tájegységhez vagy a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni.

A jelentkezési határidő: június 23. Eddig lehet elküldeni a kitöltött regisztrációs lapot és a produkcióról a rövid videofelvételt. A nevezés feltételeiről bővebb információ a hagyomanyokhaza.hu-n és a folszallottapava.hu internetes oldalon olvasható. A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt ősztől láthatják majd a nézők a Dunán.