Tcha Limbergerről, a magyar nóta nagymesteréről készített dokumentumfilmet Miklós Ádám

 

Az MTVA támogatásával készített dokumentumfilmet Miklós Ádám rendező, operatőr Tcha Limbergerről, a belga zenei géniuszról, aki a klasszikus cigányzene nagymestere – hangzott el szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Miklós Ádám dokumentumfilm-rendező a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Tcha Limberger már ismert zenész volt, amikor beleszeretett a magyar nótába. Ez ekkora hatással volt rá, hogy gyakorlatilag az egész életét megváltoztatta: Magyarországra költözött, a magyar nóta mesterévé vált és a mai napig járja a világot képviselve kultúránkat – mondta Miklós Ádám a műsorban.

Tcha pont az a személy, aki nem modernizálni szeretné a magyar nótát, hanem hirdetni azt, és a kultúrát, a tradíciókat megőrizve. Koncertjei azért nem szokványosak, mert nem csak zenél, hanem mesél is. A külföldi közönség meghallgathatja, miről szólnak a szövegek, mikor játszották azokat korábban, és mit jelentenek, valamint rávilágít a nóták zenei különlegességére is.

Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar nóta világ szinten is különlegességnek számít, amiatt, hogy

8-9 zenész együtt játszik anélkül, hogy a nóta meg lenne írva.

Más nemzetiségekkel ellentétben a magyarok így is összhangban tudnak lenni egymással, tudják, mikor kell belépni vagy csúsztatni.

A magyar népzene nem összekeverendő a magyar nótával, ugyanis a magyar nóta a régi kávéházi cigányzenét jelenti. Ma már egyre jobban eltűnőben van a műfaj, egyre kevesebben játsszák, ezért is fontos a film, mert az be fogja tudni mutatni a cigányzene értékét Tcha látásmódján keresztül – folytatta a rendező.

Tchát külföldön óriási örömmel fogadják, a koncert után pedig valósággal őrjöngnek, sőt volt már arra is példa, hogy 5 perces állótapsot kapott. Tcha megérezte, hogy ennek a műfajnak arra van szüksége, hogy különlegessé tegyék, amit ő

rendkívül jól oldott meg a meséléssel.

A magyar nótáról azt is tudni kell, hogy a zenészek szemkontaktussal, metakommunikációval kommunikálnak a számok között. Ez Tcha Limbergernek nem megoldható, hiszen vak, ezért teljesen a fülére kell hagyatkoznia, hogy együtt tudjon működni zenésztársaival.

A másik nehézséget az okozta Tchának, hogy magyar nótát – a műfaj sajátosságaiból adódóan – csak úgy kezdhetett el játszani, ha előtte megtanul magyarul, tekintve a szöveg fontosságát a nótákban. Tcha azért költözött Magyarországra, hogy legyőzze az akadályt, ami sikerült is neki.

A Tcha Limbergerről szóló „A magyar nóta belga mestere” című dokumentumfilm premierje a Duna World-ön lesz látható június 16-án 13:50-től – fejezte be Miklós Ádám.