Tények a Família Kft.-ről, amiket nem mindenki ismer

 

Egyes hozzáértők szerint a Família Kft. nem egy az egyben másolta le a külföldi sorozatok sablonjait. Szorultak bele magyar sajátosságok is. A sorozat néhány epizódja 1991 októberében került műsorra azzal a céllal, hogy fölmérjék a sorozat iránti érdeklődést. Mi az oka annak, hogy húsz év elteltével is szívesen nézzük újra az epizódokat? Talán az, hogy mindenből van benne egy csipetnyi: humor, csínyek, szerelem és útkeresés, szerethető szereplőkkel és megoldható konfliktusokkal.

Mert a Família Kft. más, mint a többi sorozat. A szituációs komédia műfaját hozta be a magyar televíziózásba, ráadásul nem akármilyen szereplőgárdával. Kezdetben Szombathy Gyula és Balázs Péter játszottak benne, később átadták helyüket a két családfőt alakító Ádám Tamásnak (Szép Károly) és Nagy Zoltánnak (Kövér Lajos).

A szituációs komédia – ahogyan neve is mutatja – a szereplőket nagyjából állandó környezetben, folyamatosan változó élethelyzetekben mutatja. S hogy mi lehet ebben a vicces? Szinte bármi. Az, hogy ezek a helyzetek néha mennyire extrémek, máskor pedig úgy érezzük, akár velünk, nézőkkel is megtörténhetnének. Mindez a rendszerváltás utáni egyébként is képlékeny, sok újdonságot tartogató környezetben különösen újszerű fordulatokat hozott.

A sorozat megálmodója Gát György és Szurdi Miklós volt. A 385 (!) leforgatott epizód végigkövetésekor láttuk fölnőni a kezdetekkor 11 éves, bájosan huncut Spáh ikreket (egyikük ma operatőr, másikuk televíziós rendező), igazi nővé érni az állatkert-alapító Xantus János ükunokáját, Xantus Barbarát. Kárász Zénó pedig a hab volt a tortán, a tinilányok kedvence. Mindenki megtalálhatta azt a karaktert, akinek szurkolhatott a különféle galibákban, akivel együtt szomorkodhatott a bajban, vagy aki a legjobban mulattatta. A gyerekszereplők és a még kevésbé ismert színészek mellett olyan művészek vitték a prímet, mint a balerinából lett színésznő, Esztergályos Cecília, azaz „anyci”, Bod Teréz és Suka Sándor.

Budapest, 1997. augusztus 6. Bod Teréz és Esztergályos Cecília a Família Kft című televíziós sorozat 300. jubileumi forgatásán. MTI Fotó: Arnold Éva

Bod Teréz és Esztergályos Cecília a Família Kft. című televíziós sorozat 300. jubileumi forgatásán, 1997. augusztus 6-án (Fotó:  MTI/Arnold Éva)

Mellettük epizódszereplőként a kor legnépszerűbb, legsikeresebb színészei is felbukkantak, például Bajor Imre, Lorán Lenke, Kautzky Armand, Bárdy György, Hernádi Judit, Bodrogi Gyula vagy Hirtling István.

Miben rejlik a Família Kft. sikere? Mi az oka annak, hogy húsz év elteltével szívesen nézzük újra az epizódokat, amelyek a 90-es években milliókat ültettek a tévé elé? Talán az, hogy mindenből van benne egy csipetnyi, ami egy szórakoztató műsortól elvárható: humor, csínyek, szerelem és útkeresés, szerethető szereplőkkel és megoldható konfliktusokkal.

Aki föl szeretné eleveníteni élményeit, a megújult M3-on megteheti: minden nap két epizódban találkozhat a Szép családdal és a Kövér családdal és kalandjaikkal.