A régi reklámokat valamiért jobban szeretjük

 

A tévéreklámok már életünk elválaszthatatlan részei. Néha bosszantók, amikor éppen kedvenc műsorunk legizgalmasabb epizódját szakítják meg, de többnyire már megszoktuk, tudomásul vettük, hogy vannak. Voltak és lesznek. S hogy milyenek voltak néhány évtizeddel ezelőtt? Az MTVA fotóarchívumának segítségével elevenítjük fel.

Néhány emblematikus reklám a hetvenes évek óta élénken él a köztudatban. A legfiatalabbakon kívül mindenki elmosolyodik, sőt, talán dúdolja is, ha meghallja: Pécsi kesztyű, Márka, Skála Kópé – hiszen ezek zenéjük miatt is megmaradtak bennünk. De nem csak a dallamhoz tapadt reklámok iránti nosztalgia él napjainkig.

Rengeteg olyan iparcikk, kozmetikum, ruhadarab volt, amire jó szívvel emlékszünk, függetlenül attól, hogy az milyen minőséget képviselt. Örültünk, hogy kapni lehet, talán a szűkebb választék miatt az elvárások sem voltak olyan magasak, mint napjainkban. Ebből is látszik, hogy jobbára a mindennapi élethez fontos használati cikkekről szóltak a reklámok, s áttekintésük valóságos szociológiai tanulmány, korlenyomat, melyből nagyjából megtudható, hogyan éltünk, öltöztünk, mit ettünk, mit szerettünk régen.

Kecskemét, 1975. június 13. A Márka üdítőitalok reklámja, piros drapérián két üdítőitalos üveg és egy pohár, háttérben tavirózsák a víz tetején. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc

A Márka üdítőitalok reklámja (Fotó: MTI/Fehérváry Ferenc, Kecskemét, 1975. június 13.)

A kereslet alakította a kínálatot vagy a kínálat a keresletet? Nem kérdés, de szépen lassan megszerettük azt, ami volt, ami elérhető. Persze jó lett volna egy üveg Coca-Cola, de imádtuk a Traubisodát és a Márkát, sokan talán ma is föl tudják idézni ezeket az ízeket, és nem találnak ezekhez foghatót.

Nem létezett ezerféle parfüm, tusfürdő és más illatszer, tehát kerestük és vettük a hazait: a Caolát, a Fabulont és a Cameát.

Budapest, 1987. október 2. A Caola Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat új szappangyártó üzemében készült Caola szappanok. MTI Fotó: Pataky Zsolt

Caola szappanok, a Caola Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Vállalat termékei (Fotó: MTI/Pataky Zsolt, 1987)

Feltűnően szegényes a szolgáltatások reklámjainak kínálata, ami szintén sokat elmond ezekről az évekről. Az Ásványolaj-forgalmi Vállalat (Áfor), a mai Mol elődje egy motorolajat ajánló vitrinnel nyújtott emlékezeteset:

Budapest, 1963. április 30. A Csepeli Kőolajipari Vállalat négyütemű motorok számára gyártott és az Ásványolaj-forgalmi Vállalat (ÁFOR) által forgalmazott Super Oil elnevezésű gépkocsi motorolaját reklámozzák egy utcai vitrinben a Balassi Bálint utca és Markó utca találkozásánál lévő ÁFOR üzemanyagtöltő állomásnál. MTI Fotó: Sziklai Dezső

A Csepeli Kőolajipari Vállalat négyütemű motorok számára gyártott és az Ásványolaj-forgalmi Vállalat által forgalmazott Super Oil gépkocsi motorolaját reklámozzák egy utcai vitrinben Budapesten, a Balassi Bálint utca és Markó utca találkozásánál lévő Áfor üzemanyagtöltő állomásnál (Fotó: MTI/Sziklai Dezső, 1963)

S hogy hogyan fog az utókor emlékezni a mai reklámokra? Ki tudja? Harminc év múlva kiderül.