Ismert és elfeledett szerzők a Magyar Rádió Művészeti Együttesei új évadában

 

Jól ismert és elfeledett szerzők, sztár karmesterek, zenészek és énekesek is szerepelnek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) új évadában. A 2019/20-as szezonban hat bérletet indítanak útjára.

„A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek sikerült újra betagozódnia a nemzetközi együttműködésbe. A legnagyobb lemezcéggel készítenek velünk felvételeket, a 65 éve alakult gyermekkórus hamarosan elmegy Nagyszombatra, Pozsonyba, Brnóba és Prágába, a zenekart Kobajasi Kenicsiró viszi Tokióba, majd utána Kínában folytatják Kovács János vezényletével” – emelte ki Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője az M1 hétfői műsorában.

Mint elhangzott, a gyermekkórus részt vesz az Anno Sacri Mátyás-templombeli sorozatában is, amely Bach egy műve mellett felsorakoztat kevésbé ismert szerzőket is, köztük Telemannt, Schützöt és Buxtehudét.

„A Zeneakadémián a befejezéséhez közeledik Vásáry Tamás Beethoven-ciklusa, amelyben közreműködik Ránki Dezső és Ránki Fülöp, de indít egy Schumann-ciklust is Fülei Balázzsal, Oláh Vilmossal és másokkal. A Müpában nagy romantikus műveket adunk elő Rost Andreával, José Curával, utóbbi Verdi Requiemjét vezényli, illetve a Bajazzók főszerepét fogja elénekelni, a Zeneakadémiára pedig Cura egy abszurd művet dolgozott fel, amelyben Montezuma találkozik Vivaldival Velencében. Ez lesz a különleges opera ősbemutatója” – sorolta Kovács Géza.

Folytatódik a legendás karnagyról, Sapszon Ferencről elnevezett bérlet a Pesti Vigadóban, Pad Zoltán állandó vezető karnagy mellett közreműködik ifj. Sapszon Ferenc. A Dohnányi-bérlet keretében pedig újra eljön Magyarországra az olasz karmester, Carlo Montanaro, aki Mozartot vezényel majd.