Ady és én címmel pályázatot hirdet az M5 csatorna

 

A Kossuth Rádió és az M5 kulturális csatorna közösen hirdet pályázatot a költő halálának 100. évfordulója alkalmából. Minden olyan 14 évnél idősebb jelentkezőt várnak, aki szívesen bemutatná egy művészeti alkotással Ady Endre költészetéhez fűződő viszonyát.

A Kossuth Rádió tematikus nappal készül a költő halálának évfordulóján, több Ady Endre-vers is hallható lesz a rádióban, majd később ehhez csatlakozik képileg az M5 csatorna – mondta Mucsányi Mariann, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

Mint mondta, az évforduló alkalmából arra kérik a hallgatókat, hogy válasszanak ki egy-egy olyan Ady Endre verset, amelyet szívesen hallanának a rádióban. A hallgatók szombat estig kérhetnek verseket telefonon és e-mailen. A versek óránként hangzanak el a Kossuth Rádióban. A tematikus nap zárásaként délután egy külön műsorban emlékeznek meg a költő életművéről.

„Nagyon nehéz ma olyan kulturális tartalmat találni, amely valamennyiünk számára hordoz értékeket, tartalmakat, jelentéseket” – vélte a csatornaigazgató, aki szerint Ady életműve ugyanakkor jó példa erre. Az emlékév programjai között említette még, hogy az április 11-i Versmaratonhoz kapcsolódóan kortárs költőket kérnek meg arra, hogy Ady stílusában írjanak egy-egy verset.

Fontos a kerek évforduló kapcsán arról beszélni, hogy mitől lesz valakinek az életműve évszázadokon átívelve is elfogadott és szeretett – fogalmazott Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta, egy pályázatot hirdet az M5 csatorna, aminek lényege, hogy 14 éves kor felett bárki megmutathassa, milyen személyes kötődése van Ady Endréhez. Ez történhet írásban, fotókkal vagy videóformátumban. A csatornaigazgató hozzátette: elsősorban a személyes kötődésre szeretnék helyezni a hangsúlyt, hiszen minden egyes vers vagy művészeti alkotás attól lesz értékes és szép, hogy az emberek magukon keresztül viszik át az üzenetet, amit az író, költő vagy művész közvetíteni szeretne.

A felhívásra jelentkezhet bárki, aki érdeklődik Ady Endre költészete és életútja iránt, és azt felhasználva készít videót, fényképet vagy írást. A videó hossza legfeljebb 5 perc, az írás pedig maximum 4000 karakter lehet. Minden pályázó egy műfajban indulhat és egy alkotást küldhet be az M5 szerkesztőségébe.

A jelentkezéseket és az alkotásokat az adyesen@mtva.hu e-mail-címre várjuk, a beküldés módjáról és a technikai feltételekről a pályázók a jelentkezési lapon és a szabályzatban olvashatnak részletesen, melyek elérhetők a mediaklikk.hu/musor/ady-es-en/ oldalon.

A beküldési időszak március 15-én zárul. A pályamunkák érkezési sorrendben felkerülnek a mediaklikk.hu/musor/ady-es-en/ oldalra, valamint a közönségszavazás alatt, március 17-20. között az M5 Facebook oldalán is elérhetők lesznek. Az alkotásokat szakértő zsűri is értékeli.

ADY és ÉN pályázat eredményét március 27-én hirdetik ki az M5 csatornán.