Megújult a Vízipók-csodapók rajzfilm

 

A rajzfilmet digitálisan felújították, és egy egész estés történet is készült belőle. Ezt tavasztól vetítik majd a mozikban. A vetítésekhez pedig ismeretterjesztő programok is kapcsolódnak.

A Vízipók-csodapók című televíziós rajzfilmsorozat 1978-ban kezdődött. A Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében 9 év alatt 39 epizód készült el. Vízipók, a szárazföldi pókoktól eltérően, nem a szobák sarkaiban vagy a fák és bokrok rejtekében szövögeti hálóját, hanem egy víz alatti légvárban lakik.

A rajzfilmsorozat a víz alatti rovarok és kisállatok világát mutatja be játékos, ismeretterjesztő formában, miközben a természet szeretetére és a környezet védelmére is tanítja a gyerekeket. A Vízipók történetén évtizedek alatt több generáció nőtt fel. Az sorozat sikerén felbuzdulva az alkotók az első két évadból elkészítettek egy egész estés változatot is, amelyet 1983-ban mutattak be.

A film digitális felújítása több mint fél éven át tartott: kockánként távolították el az egyenetlenségeket, festékhibákat, és a színeket is felfrissítették.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője, aki maga is a kezdetektől részt vett a rajzfilm készítésében, azt mondta: érdemes újranézni és megmutatni ezt a mesét a most felnövő gyerekeknek, mert olyan fontos ügyről szól, mint a víz védelme.

A felújított mese 2019 tavaszától országszerte látható lesz a mozikban, a vetítésekhez kapcsolódva pedig ismeretterjesztő előadásokkal, valamint az élővizek világát bemutató programokkal készülnek majd.