Az M5-ön lesz látható először a Polgár nővérekről készült film

 

A televízióban először az M5 kulturális csatornán lehet megtekinteni a sakkolimpiai bajnok Polgár nővérekről, Zsuzsáról, Zsófiáról és Juditról szóló dokumentumfilmet.

Az M5 szombaton 20.45-től vetíti Yossi Aviram filmjét, amelyet a 2014-es jeruzsálemi filmfesztivál versenyprogramjában mutattak be, míg a magyar nyelvű változatot tavaly májusban az Uránia moziban vetítették először. A Polgár lányok magyar nyelvű változatát nagy sikerrel vetítik filmklubokban országszerte, valamint a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál és a berlini Huniwood Filmfesztivál is műsorára tűzte.

Az alkotók közleménye szerint a produkció különleges értékű magyar és nemzetközi archív videó- és fényképanyagokat tartalmaz, melyek nagy része először kerül nyilvánosságra a televízió képernyőjén. A magyar nyelvű változat az MTVA támogatásával valósult meg. A filmet gyártó izraeli Lama és Sarieli Films biztosította a finanszírozás többségi részét, de az MTVA hozzájárulása tette lehetővé a befejezést.

„Ami igazán izgat az nem annyira a sakkjáték, mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére” – fogalmazott Yossi Aviram rendező a közleményben.