Öt éves az Öt kontinens- egy nemzet című műsor

 

A világmagazin a híd és a közvetlen kapocs szerepét kívánja betölteni Magyarország és a világ különböző részein élő magyarság tagjai között. A műsor - amely minden szombaton 10.30-kor látható a Duna World-ön - arra keres választ, miként lehet távoli országokban megőrizni a magyar identitást, és hogyan lehet népszerűsíteni a magyar kultúrát.

A Duna World csatornának ez az egyetlen saját gyártású műsora, amelyet kimondottan a diaszpórában élő magyaroknak készítenek, de oly módon, hogy az anyaországban élő magyarok is megismerjék, hogyan élnek a világban honfitársaink – mondta el Siklósi Beatrix, az MTVA nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kiemelte: a műsor Csizmár Edina felelős szerkesztő irányításával készül.

Amióta létezik a Kőrösi Csoma Sándor program, az általa kiküldött munkatársakat felkészítik kommunikáció-média területen, és így együttműködnek velük a műsor készítői – magyarázta Siklósi Beatrix.

Aláhúzta azt is, hogy a műsor küldetése, hogy az ’56-os magyarok gyerekeikhez, unokáikhoz, illetve a már kint születettekhez is eljussanak, hogy erősítsék a magyar öntudatot.

Nyáron például a kaliforniai magyarsághoz utazott a stáb forgatni, ahol olyan tudósokkal készítettek el egy sorozatot, mint Csíkszentmihályi Mihály, Szabó Sándor professzor, Bor Zsolt fizikus, vagy Pavlics Ferenc, a NASA hondjárművének atyja – mutatott rá Siklósi Beatrix.

A 2016-os földrengésben súlyosan megrongálódott, majd a Magyarország támogatásával felújított közép-olaszországi Tolentinóban álló Szent Szív és Szent Benedek-templomról látható dokumentumfilm pedig január 29-én, hétfőn 21 óra 25 perctől lesz a Duna Televízióban.