Pénteken lesz a Mária Terézia film első része

 

Pénteken és szombaton láthatják a Dunán a Mária Teréziáról szóló kétrészes filmet. A magyar–cseh–osztrák és szlovák közös munka eredményeként elkészült történelmi dráma Mária Terézia életét mutatja be, egészen magyar királynővé koronázásáig.

Habsburg Mária Teréziára már kislány korában nagy figyelem irányult és nagy felelősség hárult. Szüleinek nem született fiú örököse, így kérdésessé vált, hogy ki örökli a német-római császári címet és a Habsburgok ausztriai ágának országait. Mint például a cseh és a magyar koronát is. A film a később korszakot teremtő uralkodónő fiatalkorát dolgozza fel.

Uralkodónak nevelték, de a 18. század elején mégsem volt egyszerű nőként önálló döntéseket hozni. Erről a küzdelemről szól a film. Hogyan tudja kezébe venni saját sorsát Mária Terézia az udvari intrikák és háborúk közepette.

A film eslő jeleneteit a Prága melletti skanzenben forgatták. A koronázási jelenetek pedig a Pozsonyi Szent Márton-székesegyházban vették fel. De a stáb dolgozott Bécsben és Toscanában is.

A történelmi dráma az első olyan nagy filmes vállalkozás, amit négy ország: a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák közmédia közösen készített. A produkcióban a négy ország több mint ötven színésze szerepel. A magyarok között Nagy Ervin Esterházy Pált, Tenki Réka Lorenc grófnőt, Rátóti Zoltán pedig von Grumkow porosz követet alakítja. Adorjáni Bálint, aki Esterházy Miklóst játssza, azt mondta: a különböző nemzetiségű színészek a forgatás alatt igazi családdá kovácsolódtak.

A filmet a többi koprodukciós országban már levetítették az ünnepi időszakban. Valamennyi országban a csatorna nézettsége átlag felett teljesített. A Duna Zrt. médiaszolgáltatási igazgatója azt mondta: az együttműködés lehetőséget teremtett arra, hogy bemutassuk közös történelmünk egy fontos szereplőjét.

A kétszer 100 perces játékfilm Mária Terézia születésének 300. évfordulójára készült, melyet a nézők pénteken és szombaton láthatnak a Dunán, este fél 9-kor.