Jens Harzer kapta a német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését

 

A német színésznek vasárnap Bécsben átadták a német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt.

A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét”.

A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott gyűrűt, amely August Wilhelm Iffland (1759-1814) német színész, színigazgató és drámaíró portréját ábrázolja. Ő nevezte meg végrendeletében Harzert a gyűrű további viselőjének.

A 47 éves Harzer, aki a hamburgi Thalia Színház társulatának elismert tagja és a Salzburgi Ünnepi Játékok rendszeres fellépője, a külföldi közönség számára a Babilon Berlin című népszerű thrillersorozatból ismert.

Most hogy megkapta a gyűrűt, egy lezárt levélben meg kell neveznie utódját, aki majd a rangos kitüntetést viselheti. A levelet az osztrák kulturális minisztériumban fogják őrizni, és csak Harzer halála után bontják fel.