Október 23-án nyit a megújult Csiky Gergely Színház

 

Október 23-án nyílik meg újra a nagyközönség előtt a több mint 9 milliárd forintból felújított és kibővített kaposvári Csiky Gergely Színház – jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester.

A politikus a teátrum 2019/2020-as díszévadáról a somogyi megyeszékhelyen tartott programismertető sajtótájékoztatón elmondta: a színház társulata két, az Együd Árpád Kulturális Központban töltött évad után térhet vissza állandó játszóhelyére.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországon Budapest után Kaposvár az első olyan város, ahol befejeződik az elmúlt években indult kulturális nagyberuházások egyike.

(Fotó: MTI/Varga György)

A végéhez közelednek a munkálatok (Fotó: MTI/Varga György)

Az államtitkár, aki megmutatta a megjelenteknek a kaposvári teátrum névadójának, Csiky Gergelynek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetből erre az alkalomra kölcsön kért látcsövét, csodának nevezte a magyarországi bérletvásárlási gyakorlatot.

„Mekkora bizalmat jelent, micsoda értékként jelenik meg a kultúránkban az, hogy több tízezren elmennek a jegypénztárba és fizetnek valamiért, amit több hónap, vagy egy év múlva mutatnak be, és fogalmuk sincs róla, hogy jó lesz, vagy sem” – mondta, megjegyezve, ez más európai országokban nem természetes.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese felidézte: tíz évvel ezelőtt még azért kellett levelet írni az akkori miniszterhez, hogy legalább két-három évente legalább egy színház felújítását kérjék arra hivatkozva, hogy „e műemléképületek bedőlnek”, most pedig egyszerre öt-hat teátrum megújulásával lehet büszkélkedni Magyarországon. „Ilyen évtized, mint a mostani, nem volt az elmúlt ötven-hatvan évben” – hangoztatta.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója beszámolt arról, hogy a megújuló kaposvári színház 9 ezer négyzetméteres, három játszóhelyes lesz, nagyterme 450, kamaraterme 150, stúdióterme 50 néző befogadására alkalmas.

Mint fogalmazott, az a céljuk, hogy a Csiky Gergely Színház a magyar színházi élet tartósan meghatározó szereplőjévé váljon, olyan teátrummá, amely azonos művészeti igényesség mellett képes felvállalni a tabuk ledöntését vagy a hagyományok megőrzését.

A direktor kitért rá, hogy ennek mentén szakmai együttműködést terveznek a szlovén nemzeti színházzal, a Filharmónia Magyarországgal és több hasonló intézménnyel.

A társművészetekkel való együttműködés jegyében a következő években bevonjuk az új házba a cirkusz- és balettművészetet, teret adunk a néptáncnak, népzenének, operának, emellett tervezünk divatbemutatókat, kiállításokat is – sorolta. Hozzáfűzte, hogy szeretnék, ha látogatóik száma meghaladná a 100 ezret évente.

Olt Tamás, a teátrum művészeti igazgatója elmondta: a következő évadban tíz saját bemutatót terveznek, az október 23-iki díszelőadás Csiky Gergely Buborékok című színműve lesz Vidnyánszky Attila rendezésében.

A nagyszínpadi előadások sorában láthatja a közönség Peter Stone Sugar – Van aki forrón szereti című darabját Verebes István, Csehov Cseresznyéskert című művét David Doiasvili, és Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét Keresztes Attila rendezésében.

Ugyanitt látható két gyermek-ifjúsági bemutató: Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabja, A padlás Bergendi Barnabás rendezésében, valamint Fekete István Tüskevár című regényének színpadi adaptációja, amelyet Olt Tamás visz színre. A legkisebbeknek a stúdiószínpadon Vladimír Jiranek és Jirí Sebánek Bob és Bobek című művét rendezi Gulyás Anna.

Olt Tamás közölte, a Csiky két koprodukcióban készülő darabban is közreműködik: Török Tamás Dámák és Joe DiPietro Ügyes kis hazugságok című előadásában.