Fekete humor a javából – Tökéletlenek

 

Claire minden reggel úgy ébred, hogy semmire nem emlékszik. Sem azt nem tudja, ki ő, sem azt, hogy mi történt előző nap. David Lindsay-Abaire fekete komédiája most először lesz látható Magyarországon.

Egy hónap múlva, 2018. december 14-én Pokorny Lia, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével, Szikszai Rémusz rendezésében mutatja be a Centrál Színház David Lindsay-Abaire Pulitzer-díjas amerikai drámaíró fergeteges komédiáját, melyben semmi nem az, aminek látszik, senki nem az, akinek mondja magát, továbbá… „Kéfőbb lef idő mindent elmagyarávni. Moft tünéf!” A Tökéletlenek Budapesten most először lesz látható.

Claire, a darab főhősnője reggelenként úgy ébred, hogy az agya minden addigi információt törölt az életéről. Szerencsére minden reggel megérkezik a férje, és elmondja, hogy a narancslét nem szereti, de a kávét igen, hogy van egy tinédzser fiuk, illetve azt, hogy ezt a beszélgetést minden reggel megismétlik. Egy nap azonban, miután a férj távozik, egy símaszkos férfi bújik elő az ágy alól, és így szól: „Tyak femmi pánik! Megföktetlek innen!”

Tökéletlenek: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Pokorny Lia, Schmied Zoltán.

Tökéletlenek: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Pokorny Lia, Schmied Zoltán

A Tökéletlenek fekete humorú, fergeteges komédia, melyben semmi nem az, aminek látszik, senki nem az, akinek mondja magát. „Ha megkérdezik, éppen min dolgozom, azt szoktam válaszolni, hogy egy elmebeteg amerikai darabon – mondta Szikszai Rémusz rendező. – Csodás humorú, fantasztikus írás, melynek az eredeti címe a görbe tükörre utal, arra, ahogyan látjuk magunkat egy elvarázsolt kastélyban, a görbe tükrökben. Hogyan látjuk magunkat gyerekkorunkban, amikor vicces, ahogy a tükör torzít, és hogyan felnőttként, amikor az így-úgy leélt, nyomorult kis életünket tükrözi vissza ez a bizonyos görbe tükör. Ez nem egy hagyományos komédia, aminek a végén ott a feloldás. Inkább mondanám azt, hogy reményeim szerint sokat fognak röhögni rajta az emberek, és a végén elszorul a torkuk, és egy picit, csak egy picit magukra ismernek. Magunkra. Arra amilyenek vagyunk valamennyien, abban a bizonyos görbe tükörben: tökéletlenek.”

Pokorny Lia, a darab egyik főszereplője elmondta „Én játszom David Lindsay-Abaire egy másik darabjában, a Jó emberekben is. Az is egy sírva nevetős vagy kacagva sírós darab. Minden vicc mögött ott egy csomó fájdalom. Ő nem azért ír vígjátékot, hogy elfeledjük minden gondunkat, hanem hogy jobban meg tudjuk emészteni az élet keserű piruláit.”

David Lindsay-Abaire Pulitzer-díjas amerikai drámaíró Tökéletlenek című darabját Szikszai Rémusz rendezésében, Pokorny Lia, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Schmied Zoltán, Rada Bálint, Botos Éva és Vári-Kovács Péter szereplésével december 14-én mutatja be a Centrál Színház. A díszleteket Bagossy Levente, a jelmezeket Kiss Julcsi tervezte.