Tizenötezren látták a magyar előadásokat New Yorkban

 

A magyar zenei örökséget New Yorkban jól ismerik és tisztelik, de ilyen óriási volumenű turnéra eddig még nem volt példa.

A magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásain New Yorkban, a David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá a Virtuózok fiatal művészei is koncerteztek. Emellett képzőművészeti kiállítással és artistaprodukciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát – hangzott el az M1 hétfői műsorában.

Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy óriási vállalkozásról van szó, hiszen New Yorkban, az ottani kulturális élet központjában a Lincoln Centerben, a David H. Koch Színházban két héten keresztül lépett fel a társulat, az első hetet az operajátszásnak, a másodikat pedig a balettnek szentelve. A Magyar Állami Operaház teljes, 367 fős társulata, valamint az előadások díszletei (21 tonna) érkeztek a turnéra – mondta, hozzátéve, hogy a fellépés olyan fénytörésbe helyezi Magyarországot, amely emlékezete szerint példátlan.

Hangsúlyozta, hogy a magyar zenei örökséget New Yorkban jól ismerik és tisztelik. A nagy magyar zeneszerzők, karmesterek neve ismert, több magyar operaénekes vendégszerepelt már New Yorkban, a teljes társulattal, grandiózus darabokkal megjelenni azonban egészen más – fogalmazott, kiemelve, hogy Erkel Ferenc Bánk bán című operáját először mutatták be az Egyesült Államokban.

Mint mondta, a Bánk bán a programsorozat nyitóelőadása volt, az eseményen jelen volt Áder János államfő is. Az előadásokon az ott élő magyarok mellett az operaszerető nem magyar közönség is megjelent, a darabokat telt házzal játszották. Mint kiemelte, a magyar produkciókat 15 ezren látták. Képzőművészeti kiállítást, dzsesszkoncertet rendeztek, és felléptek a Virtuózok fiatal tehetségei is. A fesztivál résztvevői a színházban és az opera előtti téren is bemutattak produkciókat. „Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért” – mondta.

A sorozat előadásai közül a Bánk bán mellett kiemelte Goldmark Károly Sába királynője című operáját, amelyet a New York-i közönség több mint száz éve láthatott legutóbb.