A kortárs német musicalirodalom első darabja a József Attila Színházban

 

Van-e joga egy tehetséges nőnek karriert csinálni, és van-e lényegi különbség a nők 9. és 21. századi megítélése között? A pápanő című előadás ezekkel a kérdésekkel foglalkozik.

Van-e joga egy tehetséges nőnek karriert csinálni, és van-e lényegi különbség a nők 9. és 21. századi megítélése között? – ezekkel a kérdésekkel foglalkozik A pápanő című darab, amely Hargitai Iván rendezésében látható a József Attila Színházban.

Dennis Martin német zeneszerző műve a kortárs német musicalirodalom első darabjaként került a hagyományosan az angolszász zenés színházat kedvelő magyar nézők elé – hangzott el az M1 szerdai műsorában.

Hargitai Iván rendező elmondta: a nők helyzetét vizsgáló darab egyben politikai krimi is, amely a pápaság történetének abban a korszakában játszódik, amikor eluralkodik a kapzsiság, a korrupció, a káosz.

A 9. századi történet főhőse Johanna, az Ingelheim városában született fiatal nő, aki férfinak adja ki magát, és beáll a fuldai bencés rendbe, ám inkognitója hamarosan veszélybe kerül, ezért kénytelen Rómába menekülni. Miközben egyre magasabbra jut az egyházi hierarchiában, újra és újra szembesül a kérdéssel, hogy kinek adja a szívét: istennek vagy annak a férfinak, akit szeret. A döntés azonban kikerül a kezéből, mikor I. Sergius pápa meghal, és őt nevezik ki utódjának.

József Attila Színház. Fotó: DFP

Képünk illusztráció:  A budapesti József Attila Színház (Fotó: DFP)

A címszerepet játszó Csonka Dóra kiemelte: nagy feladat volt számára a figura megformálása. Mint mondta, a történet Johanna kislánykorában kezdődik, megismerhetjük családi hátterét és azokat a helyzeteket, amelyek miatt arra kényszerül, hogy férfiként éljen tovább, találja meg a helyét.

A darabban a Johannát kettős szereposztásban játszó Csonka Dóra és Török Anna mellett Fila Balázs, Zöld Csaba, Vaszkó Bence, Tóth Sándor, Chajnóczki Balázs, Szilágyi Katalin, Blazsovszky Ákos, Ömböli Pál, Fekete Réka Thália, Betz István, Előd Álmos, Jónás Andrea, Holczinger Szandra és Korponay Zsófia is szerepel. A díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte, a dalszövegeket Galambos Attila írta.