Varázslatos éjszaka lesz a Színházak éjszakája

 

Hat évvel ezelőtt az első Színházak éjszakáján, akkor még márciusban óriási tömegeket vonzott az úfjajta kulturális ötlet. A színházak szélesre tárták kapuikat, művészeik az utcára vonultak, Kováts Adél nézőket sminkelt, Ónodi Eszter sört csapolt. Idén is különlegesnek ígérkezik a ránk köszöntő szombat éjszaka.

Hogy mi is a színház? William Shakespeare klasszikus idézete szerint: „Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő.” Ami persze közel sem jelenti azt, hogy saját „színházi produkciónkra” nézőként is kíváncsiak lennénk, annál inkább a valós színházi előadásokra. Arra a csodára, ami a gong elhangzásakor, többnyire este hét órakor a kezdetét veszi. A színház élménye nem hasonlítható semmi máshoz, és nem kaphatjuk meg sehol másutt. Csak ott, az olykor kényelmetlen székeken, a mellettünk szuszogó nézőtárs csendes mosolyában, a rácsodálkozásunkban, és igen, saját meghatódásunkban, örömünkben, néha könnyeinkben. Mert a színház ezt is adja. Két, két és fél órányi távolságot a valóságtól, és ugyanennyi időt az érzelmek, gondolataink birodalmában.

Persze ne áltassuk magunkat, léteznek tévedések, unalmas színházi előadások, vannak rossz rendezések, és megesik, hogy olykor csalódunk egy-egy művész aznapi produkciójában. De ez nem veheti kedvünket, fogadjuk el a tévedéseket is, a rossz napokat is, cserébe legközelebb újabb játékos varázslat vár majd ránk. A Színházak éjszakáján pedig megannyi helyszínen élhetjük át, mit is jelent a színház fogalma a kulisszákon túlról.

 

Fila Balázs színész, a József Attila színház társulatának tagja vezeti körbe az érdeklődőket az intézményben a Színházak éjszakája rendezvényen 2016. szeptember 17-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

Fila Balázs színész, a József Attila Színház társulatának tagja mutatta be két évvel ezelőtt színházát az érdeklődőknek (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A múlt és a jelen

Hét évvel ezelőtt, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a Budapesti Színigazgatók Egyesületének ülésén fogalmazta meg először a Színházak éjszakájának ötletét. Az ő fejéből pattant ki, az esemény szervezését a Radnóti Miklós Színház vállalta. A történeti kronológia szerint pedig már nem is kellett sok idő ahhoz, hogy 2012. március 31-én a Fővárosi Önkormányzat támogatásával kezdetét vegye az első színházi éjszaka. Egy olyan kulturális esemény, amelynek célja, hogy szélesre tárja a színházak kapuit, és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínáljon, nem szokványos színház közeli élményeken keresztül.

A programok között szerepelt báblabirintus, operett- és musicalparádé, éjszakai teázó, színházi peep-show, aranyhal nézőhorgászat, a lélek színpada, szellemvasút, retró lehetetlen, álomfejtés, táncmaraton színészekkel, éjszakai kabaré. Kováts Adél nézőket sminkelt, Ónodi Eszter pedig sört csapolt. Akkor több mint 11 000 néző volt kíváncsi a részt vevő 13 színház programjaira.
Most pedig, 2018-ban már 31 színház csaknem 200 programján vehetünk részt, mellettük pedig szervezett színháztörténeti sétákon is bebarangolhatjuk a színházak világát. Mint ahogy a közelmúltból ez már közismert: egyetlen karszalagot kell csupán megvásárolnunk ahhoz, hogy mindenütt ott lehessünk.

A nézők magasba emelik karjukat Eszenyi Enikő igazgató instruálására 2013. május 4-én a budapesti Vígszínházban, ahol a Színházak éjszakáján a nézők bevonásával tartották meg a teátrum Csárdáskirálynő című korábbi darabjának próbáját. MTI Fotó: Beliczay László

Miklósi Ferenc ügyelő mutatta be két évvel ezelőtt az érdeklődőknek a színpad mögötti világot a Budapest Bábszínházban (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Egy a sok közül: kulisszajárások, nyílt próbák, koncertek és gyerekprogramok

Az Újszínházban szombaton délután két órától kezdődnek a kulisszajárások 20 fős csoportokban – mesélte Timkó Eszter színművész az M1 műsorában. A kelléktár ezen a napon kreatív műhellyé, a jelmeztár pedig divatszalonná alakul át. A látogatók megtekinthetik például, hogy a kelléktárban miként preparálják a fegyvereket vagy hogyan készülnek papírmaséból a színpadon látható sonkák, a „divatszalonban” pedig magukra ölthetik azokat a ruhákat és ékszereket, amelyeket a színészek a színpadon viselnek. A gyerekeket a Pöttöm Panna előadás kapcsán mini föld alatti világ várja a kulisszák mögött.

A Bubik István Stúdiószínpadon felújítópróbába nézhetnek bele az érdeklődők délután, ahol találkozhatnak Esztergályos Cecíliával, Tordai Terivel és Bordán Irénnel is.
Az Újszínház idén mutatja be Csukás István A nagy ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című családi zenés vígjátékát. Az alkalomból a szerzővel, a rendezővel és a szereplőkkel is találkozhatnak a legkisebbek. Este pedig nyolc órától Török Ádám és a Mini szórakoztatja a közönséget.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója az intézmény 60. születésnapján tortát oszt a közönségnek a Színházak éjszakája rendezvényen a teátrum előterében 2016. szeptember 17-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója az intézmény 60. születésnapján tortával kínálta a közönséget a Színházak éjszakája rendezvényen (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Színházpedagógia és transzfer a színházak között

Az idei év újdonsága, hogy a nézők jobban megismerhetik az intézmények színházpedagógiai tevékenységét is. Mára a legtöbb színház feladatának tekinti, hogy közös gondolkodásra is hívja a közönséget, akik így részesei lehet az alkotófolyamatnak. A csatlakozó színházak közül többen is színesítik műsorukat ezen a napon színházpedagógiai programokkal.

De újdonságnak számít az is, hogy a Színházak éjszakája összefogott a GreenGóval, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével. Korábban tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most szombaton 18 órától éjfélig GreenGo-transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg.

A nézők magasba emelik karjukat Eszenyi Enikő igazgató instruálására 2013. május 4-én a budapesti Vígszínházban, ahol a Színházak éjszakáján a nézők bevonásával tartották meg a teátrum Csárdáskirálynő című korábbi darabjának próbáját. MTI Fotó: Beliczay László

Színházak éjszakája a Vígszínházban – a Csárdáskirálynő próbája Eszenyi Enikő vezetésével 2013-ban (Fotó: MTI/Beliczay László)

A Színházak éjszakája teljes programját az esemény hivatalos oldalán találjuk meg, ide kattintva.

A Színházak éjszakáján részt vevő intézmények pedig: Átrium, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad és a Vígszínház.

És ahogy mondani szokták, tessék, csak tessék, mert szeptember 22-én szombaton egy éjszaka vár ránk telis-tele színházzal, játékkal és jókedvvel.