Hét premiert tart a Katona József Színház a következő évadban

 

Hét premier lesz a Katona József Színházban az 2018/2019-es évadban, köztük antik és modern klasszikusok, valamint több kortárs magyar darab – tájékoztatta a színház szombati évadnyitó társulati ülése után kiadott közleményében.

Az évad első bemutatója december 16-án lesz a Kamrában: Anouilh, Shaw, Schiller, Brecht és mások írásai alapján összeállított Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinjében című előadást Hegymegi Máté rendezi. December 19-én Ascher Tamás rendezésében Szuhovo-Kobilin 19. századi orosz író Az ügy című művének premierje következik a nagyszínpadon. December 20-án Aiszkhülosz A leláncolt Prométheusz című tragédiáját mutatják be a Sufniban, rendező Tarnóczi Jakab egyetemi hallgató.

Március 8-án Csehov Platonov című művének premierje lesz a Kamrában, rendező Székely Kriszta. Március 9-én Rozsdatemető 2.0 címmel Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációját állítja színpadra Máté Gábor a nagyszínpadon. Május 17-től Tar Sándor Szürke galamb című műve látható Gothár Péter rendezésében a Kamrában. Az évad utolsó bemutatója május 18-án lesz a nagyszínpadon: Federico García Lorca Öt év múlva című művét Zsámbéki Gábor rendezi.

A színház két új állandó tagja Bányai Kelemen Barna, aki korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt és Vizi Dávid, aki idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A szombati évadnyitó ülésen kiosztották a Vastaps Művészeti Díjat, amellyel az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismerik el a társulaton belül. A Holt lelkek rendezésért Dankó István, a Háromszéken és a Háztűznéző című előadásokban alakított női főszerepekért Jordán Adél, a Berlin, Alexanderplatz című előadás férfi főszerepéért Mészáros Béla, továbbá a Háztűznéző című darabban alakított női mellékszerepéért Fullajtár Andrea és a férfi mellékszerepéért Keresztes Tamás kapott elismerést. A különdíjat Takátsy Péter kapta a Miskin herceg című monodrámáért.

Folytatódik a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó, mely idén ismét elsősorban közéleti témákat, társadalmi problémákat helyez a fókuszba, a Katona Klub programok egyik központi témája a rendszerváltás és annak társadalmi hatása lesz, októbertől pedig Rákparák címmel indít beszélgetéssorozatot a PanoDráma a Kantinban.