Életműdíj Lázár Katinak

 

Az életműdjíat színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítélik oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért és hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához. Idén Lázár Katit díjazza a Színházi Kritikusok Céhe.

Lázár Katinak ad életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe. Az elismerést szeptember 20-án a Budapest Bábszínházban veheti át a színésznő a Színikritikusok díjának gálaestjén.

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ad életműdíjat, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához – olvasható a Színházi Kritikusok Céhének honlapján.

Lázár Kati (eredeti neve: Lazarovits Katalin) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja munkásságát idézték meg 60. születésnapja alkalmából.  MTVA Fotó: Zih Zsolt

Lázár Kati (eredeti neve: Lazarovits Katalin) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA 3-as stúdiójában  (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Mint írják, az életműdíjat 2011-ben adták át a kritikusok először, Törőcsik Marinak. Az idei kitüntetett, Lázár Kati a szeptember 20-i ünnepségen veheti át a díjat, Varga Viktor alkotását. Az eseményen a Színházi Kritikusok Céhe az elmúlt évad legjobb teljesítményeit honorálja, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe átadja szintén nagy múltú díját az évad legjobb új magyar drámájáért. Ugyanitt kapják meg jutalmukat a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei is.

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló művész 45 évvel ezelőtt friss diplomásként a 25. Színházhoz szerződött, majd miskolci, szolnoki és nemzeti színházi évek után Kaposváron teljesedett ki pályája, és vált nemzedéke egyik legerőteljesebb, legérzékenyebb, legjelentősebb formátumú színművészévé. Színészként gyerekdaraboktól zenés előadásokon át komédiákig és drámákig mindent játszott – elsősorban Babarczy László, Gothár Péter, Ascher Tamás és Ács János előadásaiban. Kaposváron próbálhatta ki magát rendezőként is, és ott vált nyilvánvalóvá színészpedagógiai képessége.

Lázár Kati Anna néni szerepében Schermann Márta Árvaálom című színdarabjának fotóspróbája a budapesti Trafóban 2016-ban. MTI Fotó: Marjai János

Anna néni szerepében Schermann Márta Árvaálom című színdarabjának fotóspróbája a budapesti Trafóban 2016-ban (MTI Fotó: Marjai János)

Az 1990-es években Jordán Tamással megalakították és vezették a Merlin Színház színészképző műhelyét, majd Székely Gábor Új Színházához csatlakozott, később szabadúszó lett. Kaposváron, a Katona József Színházban, a Nemzeti Színházban, a Bárka Színházban játszott és a TÁP Színházzal is dolgozott. “Húsz éve nem tartozik társulathoz, úgyhogy kivételes élmény színpadon látni őt a legváratlanabb, legizgalmasabb produkciókban, legyenek azok akár kőszínházi, akár független színházi bemutatók” – írják a közleményben.

Nánay István színikritikus laudációjában kiemeli, hogy Lázár Kati színpadi és filmes alakításaiban – a tragikus sorsú, nehéz életű nők ábrázolásában is – mindig érvényesül a színésznő groteszkhez való vonzódása.

A Kripli Mari című Jászai Mari-est bemutatója Budapesten   Képszöveg Budapest, 2014. november 12. Lázár Kati egy jelenetet ad elő Kripli Mari című Jászai Mari-estjének próbáján a budapesti Spinóza Házbaz 2014-ben. MTI Fotó: Kallos Bea

A Kripli Mari című Jászai Mari-est bemutatója Budapesten a budapesti Spinóza Házbaz 2014-ben ( MTI Fotó: Kallos Bea)

“Gazdag művészetének összegzése a Jászai Mari naplójából szerkesztett monodrámája: a Kripli Mari nemcsak a nagy színészelődről, hanem önmagáról és világunkról is metszően éles és ironikus képet ad” – olvasható a laudációban. “Sok ilyen fájdalmasan felemelő összegzést szeretnénk még kapni Lázár Katitól” – írja a színikritikus.
A díjátadó ünnepség műsorát idén Szabó Réka és a Tünet Együttes jegyzi.