Egy igazi Don Giovanni a Margitszigeten

 

A szenvedélyes érzelmek érzéki előadója, az operavilág lehengerlő stílusú, népszerű sztárénekese, Erwin Schrott egy igazán izgalmas és egyedi gálaesttel érkezik 2018. július 15-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, hogy az operairodalom legszebb melódiái és a vérbő tangómuzsikák izgalmas ötvözetével varázsolja el – nem csak – a női szíveket – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Uruguay legkelendőbb ikonját, a 45 éves Erwin Schrottot az operavilág Marlon Brandójának is nevezik, karizmatikus színpadi jelenlétével, csodálatos hangjával és sármos megjelenésével a nemzetközi operaszínpadok egyik legszínesebb előadójaként tartják számon. Nem véletlen, hogy Mozart Don Giovannijának címszerepe, melynek bőrébe már oly sokszor belebújt, egyik legkedveltebb figurája. Mára szinte mindent tud a szenvedélyes nagyragadozóról, az utolsó porcikájáig elsajátította a súlyos karakter jellemzőit, az előadásokban hitelességével és hihetetlen energiáival szinte felrobbantja a színpadot.

Erwin Schrott, a montevideói születésű basszbariton Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című operájának címszerepében a fővárosi Erkel Színházban 2016. december 21-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Erwin Schrott, a montevideói születésű basszbariton Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című operájának címszerepében a fővárosi Erkel Színházban 2016. december 21-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

„Bámulatosan összetett figurát hozott magával Budapestre, minden porcikájából sütött a szenvedélyes nőimádat és a mindent elöntő hódítani vágyás különös és egyedi keveréke.” – írták róla, amikor 2010-ben az Erkel Ferenc Színházban ugrott be nagy sikerrel emblematikus szerepébe. Schrott első ránézésre korántsem tipikus operaénekesi alkat: inkább olyan, akár egy mosolygós, tetovált óriás. Elsöprő nemzetközi karrierje 1998-ban indult el, amikor megnyerte a Plácido Domingo védnökségével zajló Opearalia énekverseny közönségdíját.

Anna Netrebko orosz szoprán és férje, Erwin Schrott montevidói születésű basszbariton, valamint Schrott lánya, Lara (MTI/EPA/Helmut Fohringer)

Anna Netrebko orosz szoprán és férje, Erwin Schrott montevidói születésű basszbariton, valamint Schrott lánya, Lara (MTI/EPA/Helmut Fohringer)

Innentől sorra hódította meg a világ nagy opera színpadait: fellépett többek között a milánói Scala-ban, a New York-i Metropolitanben, Bécs, Párizs, Washington, Buenos Aires, London, Los Angeles, Brüsszel, Németország és Olaszország operaházaiban. Évekig élt és dolgozott együtt a szintén világhírű sztárszporán Anna Netrebkoval, 2008-ban megszületett fiuk, Tiago Aruã. Tiago nagyon későn kezdett beszélni, négyévesen enyhe fokú autizmussal diagnosztizálták. A sztárpár feszített munkarendje közben felőrölte családi életüket, 2013-ban barátságban váltak szét. Erwin Schrott saját zenekarával is rendszeresen fellép, melyet ő maga dirigál, és bár a karmesterséget soha sem tanulta, elég jól sikerült ellesnie a legnagyobbaktól.

Facebook-oldalának pillanatnyilag 47 ezer kedvelője van, akik már november közepe óta tudják egy borítókép cseréből, hogy éppen Párizsban van és Attilát énekel a Champs-Elyzéen. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad egyik szuperprodukciójaként 2018. július 15-én megvalósuló Operától a tangóig című koncertjére a franciaországi Chorégie d’Orange színpadáról érkezik, ahol Mefisztóként manipulál, Budapesten pedig az érzelmeinkkel játszik majd egy varázslatos este erejéig.