A My Fair Lady-vel zárul az évad a Békéscsabai Jókai Színházban

 

Május 18-án mutatják be a 2017/2018-as évad utolsó nagyszínpadi darabját, a My Fair Lady-t a Békéscsabai Jókai Színházban.

Seregi Zoltán teátrumigazgató az olvasópróbák kezdetén szuperprodukciónak nevezte a darabot, és felidézte, hogy Magyarországon az első My Fair Lady-rendezés édesapja, Seregi László nevéhez kötődik. A békéscsabai előadásban több gyerekszínész, jelenlegi és egykori színitanházas diák és vendégművész szerepel, hatalmas stábot, élő zenekart, táncosokat, kórust vonultatnak fel benne – jegyezte meg.

Az előadást a békéscsabai születésű Radó Denise rendezi, aki az MTI-nek elmondta, hogy Szolnokon szintén megrendezte ezt a darabot az idei évadban, de ott Schwajda György fordításában, modernizált változatban játszották. „Itt minden más lesz, az igazgató az eredeti szövegkönyvet, Mészöly Dezső fordítását akarta alapul venni; ezért is fogadtam el a felkérést. Az az öröm és kihívás számomra, hogy lehet teljesen mást csinálni” – hangsúlyozta.

Mint Radó Denise elmondta, a My Fair Lady egy átváltozás, egy kiteljesedés története, melynek középpontjában sokak szerint Eliza, a virágáruslány előkelő hölggyé alakulása áll. Szerinte azonban legalább ilyen hangsúlyos a nyelvész Higgins professzor fejlődéstörténete, aki a darab végére már nemcsak a munkájának él, hanem valódi emberi érzéseket is ki tud mutatni. „Ez egy sokkal árnyaltabb, izgalmasabb, finomabb átalakulás, én ezt szeretném a színpadon jól bemutatni” – mondta a rendező.

A díszleteket és a jelmezeket Húros Annamária tervezte. Radó Denise megjegyezte, hogy mivel sok a jelenet- és helyszínváltás, a díszleteket főként drapériákkal, függönyökkel és vetítéssel oldják meg, a jelmezek pedig a szecessziós stílust idézik. Minden azt támasztja alá, hogy egy kislány álma, az, hogy hercegnővé válhasson, hogyan teljesülhet – mutatott rá a rendező.

„Ez egy mese felnőtteknek. Mert kell a varázslat időnként mindenkinek” – fogalmazott.

Az eredeti darabot George Bernard Shaw színművéből és Gabriel Pascal Pygmalion című filmjéből adaptálta Moss Hart. A My Fair Lady a világ egyik legnépszerűbb musicaljévé vált. A történet szerint a nyelvész Higgins professzor és Pickering ezredes fogadást köt, hogy az erős tájszólással és rossz nyelvtannal beszélő virágáruslányból, Elizából néhány hét alatt lehet-e tökéletes “nyelvi megjelenésű” hölgyet faragni. Az átalakulás sikeres, és a professzor ráébred, hogy beleszeretett a lányba.

A főbb szerepeket Szomor György, Bartus Gyula, Papp Barbara, Somfai Éva, Fodor Zsóka, Katkó Ferenc, Balázs Csongor és Nagy Erika játssza.