Ismét színdarab készül az Egri csillagokból

 

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójaként kerül színpadra Gárdonyi Géza regénye. A hétfői próbán többen is ott voltak az idén 50 éves film egykori szereplői közül, és megpróbálták jó tanácsokkal ellátni a fiatal színészeket – hangzott el az M1 Híradójában.

A Nemzeti Színház társulata már javában próbál az Egri csillagok tavaszi bemutatójára. A film Cecey Évája, Venczel Vera, Jászai Mari-díjas színésznő szerint Gárdonyi Géza története most is ugyanannyira fog működni, mint a filmvásznon vagy a korábbi színházi feldolgozásoknál.

A darab második felét még nem kezdték el próbálni, így a nehezebb részek még hátra vannak. A darabban nagy szerepe lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek is, ugyanis negyven táncos eleveníti majd meg a korabeli táncokat a színpadon.

A koreográfus az ugrós-legényes táncok mellett az Égei-tenger, a Kaukázus és Kis-Ázsia néptáncait is felhasználta. A rendező szerint a darab generációtól függetlenül mindenkinél elő fogja idézni azokat az érzelmeket, amiket a könyv olvasása vagy a film megnézése is kivált. Bár az eredeti történetet kicsit „megcsavarták”.

Az Egri csillagokat március 9-től játsszák a Nemzeti Színházban.