Újragondolták Arany balladáit

 

Arany János balladáit gondolta újra hét koreográfus, akik a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közösen a 200 éve született költő népköltészeti ihletésű balladáiról „mondják el” gondolataikat a tánc nyelvén és a tánc eszközeivel. A bemutató kedden volt a Nemzeti Táncszínházban.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas magyar táncművész, koreográfus, az előadás rendezője az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: „Teret kell adni a fiataloknak, ezért kollégákat, barátokat, fiatal táncosokat hívott meg – többek között feleségét, Vincze Zsuzsát is –, akik balladákat választottak és készítettek el 7-8 percben.”

Ifj. Zsuráfszky Zoltán is szerepel az előadásban, hiszen ő is kiváló előadó, és koreográfiákat is készít – tette hozzá.

A koreográfiákhoz más-más díszlet is tartozik, a zenéket pedig Arany János gyűjteményéből választották ki – mondta el Zsuráfszky Zoltán.

A műsor második részében bemutatásra kerülő A halálra táncoltatott lány című népballada feldolgozását egy amerikai játékfilmrendező, Hules Endre felkérésére írta színpadra Zs. Vincze Zsuzsa.

Budapest, 2017. április 1. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Vincze Zsuzsa - Zsuráfszky Zoltán: Kiegyezés/150 című produkciójának próbáján a Művészetek Palotájában 2017. március 31-én. A darabot a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében Zsuráfszky Zoltán rendezésében 2017. április 1-jén mutatják be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán egy korábbi produkciójának idén márciusi próbáján a Művészetek Palotájában (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Zsuráfszky Zoltán a népballadából készült táncjátékot a magyar néptánc formanyelvével, gazdag és virtuóz eredeti táncaival, valamint drámai pillanatokkal varázsolja emlékezetes élménnyé, Kiss Ferenc zenéjére.

A koreográfus a műsorban beszélt a Fölszállott a páva című műsorról is. Mint mondta, a művészkritika a fiataloknak jót tesz, és ha hivatásos táncosok akarnak lenni, akár még az együttesébe is felveszi őket. A koreográfus óriási dolognak tartja, hogy a műsorral az egész Kárpát-medence megmozdul.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Zsuráfszky Zoltán úgy fogalmazott: a műsornak ismeretterjesztő funkciója is van, hiszen a végén mindenki tudja majd, milyen is a csárdás vagy a dél-alföldi vagy szatmári dialektus is.

A műsorból látszik, hogy a gyimesi szorostól a Felvidékig mindenütt táncolnak és énekelnek a fiatalok; a táncház kiteljesedése, hogy a televízió és a rádió is mellé állt, és ilyen híre ment a műsornak – fogalmazott Zsuráfszky Zoltán.

Hozzátette: a fiatalok szabadidejüket együtt és hasznosan töltik el, nincs alkohol, drog, deviancia, és boldog együttlét jellemző – örömből táncolnak az emberek.