Fogyatékkal élők összművészeti fesztiválját rendezik meg Szekszárdon

 

Értelmi fogyatékkal élők összművészeti fesztiválját rendezik hétfőtől Szekszárdon, az ötnapos rendezvényen 46 intézmény, alapítvány, egyesület 700 alkotója, előadója mutatkozik be.

A fesztivál fő vonulatát a sérült alkotók és segítőik ének, nép- és társastánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai alkotják – közölte a fesztiválnak helyet adó Babits Mihály Kulturális Központ az MTI-vel.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció előmozdítását szolgálja az, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Művészetek Háza előtt felállított színpadon is bemutatkozhatnak. Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként többek közt könnyű és népzenei koncerteken szórakozhatnak a résztvevők – tették hozzá.

Asztalos Zsolt, a rendező Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSSME) elnöke azt mondta: a fesztivál olyan a fogyatékossággal élő emberek számára, mint a többségi társadalomnak a Művészetek völgye, a résztvevők közül sokan egész évben arra készülnek, hogy itt mutathassák be alkotásaikat, produkcióikat.

Mint mondta, több kiemelkedő előadást láthat majd a közönség; fellép mások mellett a szolnoki Liget Otthon Radó Denise színművésznő vezetésével működő színjátszó csoportja, a mozgásszínházak között a Szekszárdi Szociális Központ Bíborszín tánccsoportja, a balmazújvárosi Wywaras Dance Club és a regölyi Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény táncegyüttese.

A fesztiválon részt vesznek a bánhalmai Fenyves Otthon és az Újpalotai Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának Figura együttes néptáncosai is. Az eseményt egy integrált előadással nyitják meg, amelyet szekszárdi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának táncosai a pécsi T-Dance iskola hip-hop csoportjával közösen mutatnak be.

A rendezvényre meghívtak ismert művészeket, akik nemcsak szórakoztatják a közönséget, hanem az egyesület művésztanáraival együtt értékelésükkel segítik a csoportok munkáját. Az összművészeti fesztivál vendége lesz Nádas György humorista és Csonka András színész.

Asztalos Zsolt megemlítette, hogy a fesztiválon lesznek érzékenyítő programok is. A rendezők célja, hogy minél közelebb vigyék a programokat a város lakosságához, így a kulturális központ mellett a legjobb produkciókat a Prométeusz parkban is bemutatják, és közös kézműves programokat szerveznek.

Az eseményt idén 32. alkalommal rendezik meg. A 25 éve alapított egyesület célja, hogy a Magyarországon élő, értelmi fogyatékos emberek számára a művészeti kiteljesedést biztosítsa, ennek érdekében az alkotó tevékenységtől kezdve a képzéseken, művészeti táborokon át fesztiválokig bezáróan szervez programokat – mondta MSMME elnöke.