Elkezdődött a jubileumi Kaláka Fesztivál Egerben

 

Dupla jubileum jegyében pénteken nyílt meg Egerben a Kaláka zenekar által szervezett negyvenedik fesztivál, amelyen a hazai folkmuzsika legjobbjai és külföldi vendégelőadók mellett az idén 50 éves együttes is fellép.

 

A Kaláka együttes a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári fesztiváljának nyitó koncertjén 2017-ben (Fotó: MTI/Kovács Tamás) A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A „nulladik nappal” csütörtökön Bélapátfalván a ciszterci apátságban a Kaláka és Máté Gábor közös Kosztolányi-estjével indult fesztivál ünnepélyes megnyitóját péntek délután tartják az egri Érsekkertben, ahová a várban zajló felújítási munkák miatt költözött az esemény. A több helyszínen zajló összművészeti seregszemle „epicentrumában” péntektől vasárnapig délelőttönként gyerekprogramok várják a látogatókat. Fellép a Kaláka, Gryllus Vilmos, a Belvárosi Betyárok, lesz János Vitéz-előadás, bábszínház, az Apnoe együttes a Lackfi János által újraírt Kincskereső kisködmönt adja elő.

A felnőtteknek szóló koncertek ugyanitt délutánonként kezdődnek: a tizennyolc fellépő között lesz Lakatos Mónika, Szalóki Ági, Tompos Kátya, Takáts Eszter, a Muzsikás, a KFT, a Szabó Balázs Bandája, a Zűrös Banda, Szalonna és Bandája, Ripoff Raskolnikov és a Szabó Benedek és a Galaxisok. Rajtuk kívül zenélni fog francia, görög zenekar és a török Kolektif Istanbul is.

Amióta a fesztivál Egerbe költözött – ez 2012-ben történt, előtte a diósgyőri vár adott otthont a rendezvénynek –, minden évben fát ültetnek az Érsekkertben. Idén Böjte Csaba ferences szerzetes egy fenyőfával gazdagítja az „ültetvényt”. Szombaton délután zsoltáros est lesz a ciszterci templomban, emellett a fesztivál idején több kiállítás is nyílik városszerte.

A Kossuth-díjas Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). A csapat vasárnap este különleges koncerttel ünnepli 50. születésnapját a fesztiválon: színpadra lép velük Mikó István, aki 1969-ben alapító tag volt, valamint Huzella Péter, aki húsz éven át zenélt az együttesben.