Életet lehelnek a több száz éves Reischl-sörházba Keszthelyen

 

A Balatonnál köztudottan jobban fogynak a borok, mint a sörök. Ennek okai, a jó hírű pincészetek és a népszerűsítő kampányok, de a sör is helyet kér magának a hagyományok miatt – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Horváth Zoltán építész, vezető tervező a műsorban elmondta, Keszthely régi sörháza, a Reischl-sörház több száz éves, de már évtizedek óta romjaiban hever. Nem volt egyszerű olyan terveket kiötleni, amelyek majd újra életet lehelhetnek a sörházba, de sikerült megbirkózni a feladattal.

A tervek szövése közben a korábbi használati módot is figyelembe vették. Megegyeztek abban, hogy kialakítanak majd az épületben egy látványsörfőzdét, egy látványkonyhát étteremmel, egy konferenciatermet és egy, a helyi gazdaságot erősítő üzletet is nyitnak.

A barokk épületegyüttes a felújítás után stílusát tekintve nagy részben barokk marad. A szárny nem változik, az épület új részeit – a főbejárat és a barokk szárnyhoz kapcsolódó lépcsőház – viszont kortárs építészeti megjelenési elemekkel alkották meg – magyarázta Horváth Zoltán.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere hozzátette, óriási öröm számára, hogy a régi sörház egy részét az eredeti használatának megfelelően életre lehet majd hívni. Az épület átesik néhány átalakításon, terveik között szerepel olyan irodák kialakítása, amelyek a modern kor technikájával felszerelve alkalomszerűen bérelhetők majd üzleti tárgyalásokra, ügyintézésre. A gasztroakadémiának nevezett helyen akár csapatok is főzhetnek majd, az épület udvarát parkosítják, és a jelenlegi parkoló is megújul.