Velencei és firenzei mesterek képei az Uffiziben

 

A 16. és 17. században élt olasz mesterek festményei kaptak helyet a firenzei Uffizi Képtár a héten megnyílt felújított termeiben.

A több mint 1100 négyzetméteren elterülő 14 új teremben velencei és firenzei művészek, köztük Tiziano és Tintoretto alkotásai sorakoznak. A 105 festményt eddig a múzeum raktáraiban őrizték, és nagyjából egyharmadukat évek óta nem láthatta a nagyközönség.

„Ezek a remekművek most újra láthatóak az Uffizi új, tágas csarnokaiban, ahol nagy számú látogató tudja majd megcsodálni őket” – mondta Eike Schmidt, az intézmény igazgatója, hozzátéve, hogy a felújított termeknek köszönhetően olyan, mintha egy új múzeum nyílt volna a képtárban. Az új részlegében kiállított leghíresebb művek egyike Tiziano festménye, az Urbinói Vénusz, amely két másik alkotással osztozik egy termen.

Tiziano Urbinói Vénusza az Uffiziben (Fotó: EPA/UFFIZI PRESS OFFICE / MAURIZIO DEGLI INNOCENTI)

A felújított termek színei a falaikon lévő alkotásokat tükrözik: a zöld a velencei reneszánsz festészet képviselőinek alkotásaira jellemző szövetekre, míg a sötétszürke a firenzei iskolára utal.

Federico Barocci Madonna del Popolo című festménye az Oszlop-teremben kapott helyet, amelynek világos falai egy templomhoz teszik hasonlóvá a teret. A teremben, amelynek közepéből egy nagy, mennyezetig érő oszlop emelkedik ki, az ellenreformáció idejéből való oltárképek sorakoznak.

A csaknem egy évig tartó felújítási munkálatok összköltsége nagyjából 700 ezer euró (227 millió forint) volt, amelynek egy részét – 100 ezer dollárt (29 millió forint) – a Friends of the Uffizi Gallery nevű amerikai szervezet adományozta a múzeumnak az Urbinói Vénusznak otthont adó terem kialakításához.

A szervezet egyik tagja, Trish Savides 15 ezer dollárral támogatta Lorenzo Lotto Szent család című képének restaurálását.