Újra láthatók Amszterdamban a 16 éve ellopott Van Gogh-festmények

 

Komplett restaurálás után újra látható szerdától az amszterdami Vincent Van Gogh Múzeumban a holland festőnek azt a két festménye, amelyet 16 éve loptak el a múzeumból és három éve találtak meg Olaszországban egy maffiarejtekhelyen.

„A restaurátorok fantasztikus munkát végeztek, a festményeket immár teljes pompájukban lehet újra megcsodálni” – mondta Axel Rüger, a múzeum igazgatója, amikor kedden bejelentette, hogy a sikeresen visszaszerzett műalkotások újra szerepelnek az állandó tárlaton. A festmények egyike, az 1882-ben készült Zeegezicht bij Scheveningen egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon, a Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható.

Axel Rüger, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója (j) beszél Vincent Van Gogh holland mester 1882-ben festett Zeegezicht bij Scheveningen (b) és az 1884-ben készített Hervormde Kerk te Nuenen című festményeivel a múzeumban tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

A tengeri tájkép megrongálódott a lopásban, bal alsó sarkából egy egész darab hiányzott. A nueneni református templom kijáratát ábrázoló festménynek gyakorlatilag nem esett baja, ám a restaurátoroknak el kellett távolítaniuk róla egy megsárgult régi lakkréteget, amelyet valószínűleg még maga Van Gogh vitt fel a képre. A festmények új keretet is kaptak, mert a régiek elvesztek, amíg a képek a tolvajok birtokában voltak. A tolvajok 2002-ben egy közönséges létrán másztak fel a világhírű múzeum tetejére, ahonnan kötélen ereszkedtek le a szigorúan őrzött kiállítótermekbe.

A festmények lopás utáni sorsát továbbra is homály övezi. A tolvajok annak idején éjszaka hatoltak be a múzeumba, és a fő kiállítóteremből vitték el a két festményt, ahol Van Gogh-művek tucatjai láthatók. A tettesek a mai napig nem vallottak arról, hogy mit kezdtek a képekkel a betörés után.

Az olasz rendőrség 2016 szeptemberében jelentette be, hogy a nápolyi maffia, a Camorra egyik nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó klánjától foglalták le a képeket, amelyeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellammare di Stabiában találtak meg. A két Van Gogh-festmény eltűnését a 10 legjelentősebb műkincslopási bűnügy között tartotta számon az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI.