A Notre-Dame-hoz kapcsolódik a gótika születése

 

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a párizsi főegyházmegye főszékesegyháza, és gótika születése kapcsolódik hozzá – mondta az M1-nek Szirbek István művészettörténész kedden.

A művészettörténész, aki harminc éve él Párizsban, kedd délután az M1-nek elmondta, nem sokkal a tűz előtt még csoportokat vezetett a székesegyházban, majd a tűz pusztításakor látta, ahogy kiszakadt fadarabok, ólomdarabok repülnek a levegőben.


A Notre-Dame egyike volt az első gótikus épületeknek, a gótika és az Ile de la Cité, a történelmi városrész születése is a Notre-Dame-hoz kapcsolható – mondta Szirbek István.

Hozzátette, látja, hogy a franciák „melankolikus fájdalommal” sétálnak a környéken. A Notre-Dame minden francia ember számára „családtag”, a történteket úgy élik meg, mintha egy családtagot ért volna fájdalom. A székesegyházat több mint 13 millió ember keresi fel évente.

Azt mondta: a tűz mostanra teljesen megszűnt, de fontos kérdés, hogy az épületet ért károk milyen statikai problémákat okoznak.