Egymillió legókockából rakta ki eltűnt mexikói diákok arcképét egy művész

 

Aj Vej-vej kínai másként gondolkodó művész és emberi jogi aktivista nagyjából egymillió legókockából álló portrésorozatot készített a 2014-ben eltűnt és valószínűleg meggyilkolt 43 mexikói diákról.

A mexikóvárosi Kortárs Művészeti Egyetemi Múzeumban kiállított alkotás csütörtöki leleplezésekor a 63 éves művész elmondta, hogy a mexikói társadalmat mélyen megrendítő, máig megoldatlan bűntény kommentárjaként készítette el a művet.

„Felejtsük most el, hogy művész vagyok, épp olyan ember vagyok, mint te, és ha te azt hallod, hogy valakit bántanak, hogy a szomszédod fia többé nem jön haza, négy év telik el és a kormány nem jut megoldásra, akkor azt kérdezed magadtól, miféle kormány ez? Miféle társadalomban élünk?” – fogalmazott a művész.

A Reestablishing Memories című alkotás Aj Vej-vej új kiállításának része a mexikóvárosi múzeumban. A legókockákból kirakott, színes pop-art portrék alatt az eltűnt diákok ügyének részletei olvashatóak pontos időrendi sorrendben.

A hivatalos mexikói tényállás szerint a 2014. szeptember 27-ére virradó éjszaka a délnyugat-mexikói Guerrero szövetségi államban Tixtla város tanárképző főiskolájának diákjai tüntetést rendeztek és eközben elkötöttek öt autóbuszt.

A lopott buszokon utazó diákokat Iguala város rendőrei állították meg. A diákok menekülni próbáltak, de a rendőrök elfogtak közülük 43-at, majd elhurcolták és átadták őket a Guerreros Unidos drogkartell tagjainak. A bűnözők meggyilkolták őket, holttestüket elégették Cocula város szeméttelepén, majd a hamvakat a helyi folyóba szórták.

2015 szeptemberében az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) független nyomozói csoportja az ügyben elkészítette saját jelentését, amelyben a hatóság vizsgálatának számos elemét kétségbe vonta. A szakértők a nyomozás újraindítását kérték a mexikói hatóságoktól, a helyi kormány azonban akkor azt mondta, hogy az ügyet lezártnak tekinti.