Monumentális új művészeti központ nyílt New Yorkban

 

Nagyobb rendezvények vagy alkotások céljára tágíthatók a falai New York új, monumentális művészeti központjának, a The Shednek (Fészer), amely pénteken nyílt meg Manhattan nyugati részén, a Hudson Yards nevű épülő városnegyed, az Egyesült Államok történetének legnagyobb és legdrágább privát városfejlesztési projektje részeként.

A négy év alatt 475 millió dollárért, főleg szupergazdagok adományaiból felépült művészet központ nyolc szinten kínál rendezvény- és kiállítótermeket a legmodernebb technikával párosítva. Nemcsak a csaknem 40 méter magas külső burkolat tágítható szükség szerint, a belső szintek is rugalmasan alakíthatók, akár egy 3000 fős rendezvény is helyet kaphat benne. Az épület flexibilitása csaknem mindent lehetővé tesz, amit egy művész akarhat – mondta Dan Doctoroff igazgatója.

New Yorknak még soha nem volt ehhez fogható kulturális intézménye – írta a The New York Times, amely szerint az épület úgy néz ki, mint egy „pehelypaplanba burkolt repülőgéphangár”. Liz Diller vezető építész szerint művét a „csupa izom, semmi zsír” jellemzi. A Fészer azzal is kiemelkedik a többi hasonló művészeti központ közül, hogy a művészekre, az interdiszciplináris művekre és a megbízásos alkotómunkára helyezi a hangsúlyt.

New York, 2019. április 3. A Shed új kulturális központ a New York-i Manhattan Hudson Yards negyedében 2019. április 3-án. (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Az új intézmény megítélése ellentmondásos, az ArtNet internetes portál nem érti, mi szükség van egy újabb kulturális központra New Yorkban, ahol 1200 kulturális intézmény működik, és „a fölöslegesség érzését” érzékeli a The Sheddel kapcsolatban. A Washington Post szerint viszont a Fészer lehet az egyedüli ok arra, hogy a New York-iak felkeressék az amúgy utált új városnegyedet, a Hudson Yards-ot, a The New York Times pedig úgy látja, hogy ha jó irányba fejlődik, a The Shed a művészetfejlesztési befektetések egyik motorja lehet.

Az ultramodern és extravagáns kulturális központ egyszerre több attrakcióval nyílt meg, köztük a Soundtrack of America ötestés, Steve McQueen által megálmodott koncertsorozatának világpremierjével, amely az afroamerikai zenének a kortárs kultúrára gyakorolt hatását ünnepli művészek új generációval, Gerhard Richter német festő kiállításával, amelyhez Steve Reich és Arvo Pärt komponált zenét. A közeljövő programján szerepel a Heléna című görög dráma és Björk izlandi énekesnő egy színdarabja is.

Noha egy méregdrága új városnegyedben áll, a The Shed a lehető legszélesebb közönséget akarja kiszolgálni. Míg a legtöbb New York-i színházban akár több száz dollárba is kerülhet egy jegy, a Fészer kiállításainak belépői nem lesznek drágábbak 10 dollárnál, és még a legkeresettebb koncertek jegyeinek 10 százalékát is 10 dollárért fogják árusítani.