Fejedelmi kincsek a Rippl-Rónai Múzeumban

 

Különleges anyag – többek között a „Tündérkert ezüstje” 220 darabból álló, XVI-XVII. századi erdélyi tallérgyűjtemény – szerepel azon a kiállításon, amely Székesfehérvár, Nyíregyháza valamint Pécs után Fejedelmi kincsek címmel nyílt a Rippl-Rónai Múzeumban Kaposváron.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Program keretében került megvásárlásra Törő István 220 darabos, erdélyi fejedelmek által 1562 és 1686 között kibocsátott érmékből, valamint néhány ezüst emlékéremből álló, „Tündérkert ezüstje” nevet viselő gyűjteménye 2015 nyarán.

A pénz- és éremleletek a kutatók számára kiemelkedő jelentőségűek, hiszen felbecsülhetetlen eszmei értékükön túl az adott korszak lenyomatai, tükrei.

A tallér az újkori világ legfontosabb címlete volt, ezért nevezik a kutatók a 16–19. század pénztörténeti korszakot „tallérperiódusnak”. Az Erdélyi Fejedelemségben a mintegy 28,5 g súlyú, átlagosan 4 cm átmérőjű pénzek verése János Zsigmond uralkodása alatt, 1562-től kezdődött és egészen Apafi Mihály fejedelem (1661–1690) koráig tartott.

A Törő-gyűjtemény összesen 13 erdélyi fejedelem pénzeit (tallér, féltallér) tartalmazza a következő eloszlásban: János Zsigmond (8), Báthori István (1) Báthori Kristóf (3), Báthori Zsigmond (94), Bocskai István (3), Báthori Gábor (10), Bethlen Gábor (23), I. Rákóczi György (4), II. Rákóczi György (28), Barcsai Ákos (11), Kemény János (1), Apafi Mihály (33), Thököly Imre (1). Utóbbinak nevére nem vertek ugyan tallért, ez a darab egy nagyméretű és igen ritka ezüst emlékérem.

A kiállítás anyaga az erdélyi tallérgyűjteményen túl kiegészül a jegybank 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének 48 darab erdélyi aranypénzével, a szintén az MNB tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtővel, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönzött, 16–17. századi erdélyi fegyverekkel (díszsodronying, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány).

A Fejedelmi kincsek című kiállítás 2019. augusztus 25-ig tekinthető meg a Rippl-Rónai Múzeumban keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indult és 2018-ban lezárult Értéktár programjának keretében megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján találnak az érdeklődők.