Goda Gábor koreográfus kapta az Eck Imre-díjat

 

Idén Goda Gábor koreográfusnak ítélte oda az Eck Imre-díjat az elismerésről döntő kuratórium – közölte a Nemzeti Táncszínház.

Az összegzés szerint a kitüntetést vasárnap, a Cseppkánon című előadás előtt adták Budapesten, a Müpában.

Az alapítvány kétévente jutalmazza Eck Imre-díjjal azokat az alkotóművészeket, aki az alapítói okiratban megfogalmazottak szerint szemléletmódjukban és világlátásukban folytatói az Eck Imre által teremtett színházi kultúrának. Ennek értelmében egyszerre képviselik a magyar és európai értékeket, a művészeti ágak komplexitásában fejezik ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát és viszonyrendszerét, továbbá az alkotás és a befogadó élő kapcsolatát szolgálják.

Eck Imrének az újító gondolkodás, új táncnyelv és új alkotóműhely létrehozása volt a célja, így jött létre az első magyarországi modern balett társulat, a Pécsi Balett is.

A közlemény szerint Eck Júlia, az Eck Imre Közalapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadón elmondta, hogy Goda Gábor hasonlóan innovatív szemléletmódot képvisel a 21. században, mint Eck Imre tette a 20. században.

Goda Gábor a díj névadójához hasonlóan kísérletező, kreatív művész, aki olyan alkotóműhelyt hozott létre, amelyben a társulat tagjai, munkatársai és alkotótársai is egyben.

A közalapítvány hetedik alkalommal adta át az elismerést.