A Tutanhamon-vándorkiállítás a londoni Saatchi Galériába érkezik

 

A londoni Saatchi Galériába érkezik idén ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított nemzetközi vándorkiállítás.

A Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharaoh (Tutanhamon, az arany fáraó kincsei) című tárlatot november 2-től 2020 májusáig nézhetik meg az érdeklődők a brit fővárosban – olvasható a The Art Newspaper honlapján. Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét.

A tárlat premierje tavaly márciusban volt a Los Angeles-i California Science Centerben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. London lesz a tíz várost érintő vándorkiállítás harmadik állomása.

A kiállított tárgyak között szerepel egy aranyból készült – a kanópusz-felszerelések közé tartozó – miniatűr koporsó, amely Tutanhamon mumifikált gyomrát őrizte, valamint egy Kr. e. 1336-1326-ból való 5 centiméteres aranyszobor, amelyről a kutatók ma már úgy vélik, hogy Tutanhamont, nem pedig nagyapját ábrázolja, ahogy azt korábban feltételezték a tudósok.

A Kr. e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A vándorkiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Nagy Egyiptomi Múzeum támogatására fordítják. A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.