Kihirdették a Magyar Sajtófotó Pályázat idei díjazottjait

 

Több mint hatezer kép közül választotta ki a zsűri a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb munkáit, melyekből április 4-én kiállítás is nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra 276 szerző 2461 pályaművel pályázott sikeresen. A nemzetközi zsűri összesen 6305 képet tekintett meg az online előválogatás, illetve a január 25–27. között Budapesten megrendezett zsűrizés során – közölte Bánkuti András, a szakosztály elnöke a pályázat hétfői budapesti eredményhirdetésén.

Lois Lammerhuber osztrák fotográfus és könyvkiadó, Bielik István szabadúszó, a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa, Hemző Károly-díjas, Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter, Ami Vitale, a National Geographic magazin amerikai fotográfusa, Szlukovényi Tamás, a zsűri elnöke, az Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters korábbi fotóigazgatója és Stefano De Luigi kölni születésű, Párizsban élő, négyszeres World Press Photo-díjas fotográfus a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat képeinek zsűrizésén.

Lois Lammerhuber osztrák fotográfus és könyvkiadó, Bielik István szabadúszó, a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa, Hemző Károly-díjas, Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter, Ami Vitale, a National Geographic Magazin amerikai fotográfusa, Szlukovényi Tamás, a zsűri elnöke, az Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters korábbi fotóigazgatója és Stefano De Luigi kölni születésű, Párizsban élő, négyszeres World Press Photo-díjas fotográfus (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A zsűri tagjai (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mónus Márton (MTI/MTVA) a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odaítélt Szalay Zoltán-díjat is elnyerte.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Kurucz Árpádot (Magyar Idők) jutalmazták, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Török János (Délmagyarország) lett.

Dicséretben részesültek:

Sóki Tamás (MTI/MTVA külső munkatárs)


Sóki Tamás – Délibáb című képriportja

Komka Péter (MTI/MTVA) és Török János.


Komka Péter – Ferences Szegénygondozó Nővérek című képriportja

A MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő két fotográfus nevét a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hirdetik ki.

A Hír-, eseményfotó kategória első díjasa Mónus Márton lett, a Képriport kategória legjobbjának pedig Zsolnai Péter (Bors) anyagát választotta a zsűri.

A Mindennapi élet (egyedi) kategória élén Reviczky Zsolt (HVG) végzett.

Reviczky Zsolt, a HVG fotóriportere Színes álom című felvétele, amely első díjat nyert a mindennapi élet (egyedi) kategóriában

Reviczky Zsolt, a HVG fotóriportere Színes álom című felvétele

A Mindennapi élet (sorozat) kategória első helyezettje pedig Bődey János (Index.hu) lett.

Bődey János, az Index.hu fotóriportere Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket című sorozatának egyik felvétele

Bődey János, az Index.hu fotóriportere Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket című sorozatának egyik felvétele

Az Emberábrázolás – portré (egyedi) kategória legjobb képét Páczai Tamás (Képmás Magazin) készítette, az Emberábrázolás – portré (sorozat) kategória első díjával pedig Kállai Mártont (Szabad Föld) jutalmazták.

A Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória első helyezettjeként Csudai Sándort (Origo) hirdették ki.

Csudai Sándor, az Origo fotóriportere Konfetti című felvétele

Csudai Sándor, az Origo fotóriportere Konfetti című felvétele

Kurucz Árpád pedig a Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat) kategória első és második díját is elnyerte.

Kurucz Árpád, a Magyar Idők fotóriportere Konferencia pillanatok című sorozatának egyik felvétele. A sorozat első díjat nyert a művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel kategóriában

Kurucz Árpád, a Magyar Idők fotóriportere Konferencia pillanatok című sorozatának egyik felvétele

Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású) végzett a Sport (egyedi) kategória élén, míg a Sport (sorozat) kategória aranyérmese Zoltai András (szabadfoglalkozású) lett.

Zoltai András szabadfoglalkozású fotóriporter Az esély - Posztszovjet sportörökség Örményországban című sorozatának egyik felvétele

Zoltai András szabadfoglalkozású fotóriporter Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban című sorozatának egyik felvétele

Ifj. Lőrincz Ferenc a Természet és tudomány (egyedi) kategória első helyezését is kiérdemelte.

Ifj. Lőrincz Ferenc szabadúszó fotóriporter Nylon című felvétele

Ifj. Lőrincz Ferenc szabadúszó fotóriporter Nylon című felvétele

A Természet és tudomány (sorozat) kategória első díját Máté Bence (Fotonatura Kft.)

Máté Bence Fények és árnyak című sorozatának egyik felvétele

Máté Bence Fények és árnyak című sorozatának egyik felvétele

és Radisics Milán (szabadfoglalkozású) megosztva kapták meg.

Radisics Milán szabadfoglalkozású fotóriporter Ahogy a természet formálja a Földet című sorozatának egyik felvétele

Radisics Milán szabadfoglalkozású fotóriporter Ahogy a természet formálja a Földet című sorozatának egyik felvétele

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória legjobb képének Giampiero Assumma (szabadfoglalkozású) munkáját választotta a zsűri, míg a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória legjobbjának Révai Sára (Nlcafe.hu) pályázatát választották.

Révai Sára, a NLCafe.hu fotóriportere A remény útja, Ózd-Brüsszel retúr című sorozatának egyik felvétele

Révai Sára, a NLCafe.hu fotóriportere A remény útja, Ózd–Brüsszel retúr című sorozatának egyik felvétele