Kiállítják a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton alkotásait

 

A Budapest Art Brut Galériában nyílik meg december 11-én az a kiállítás, amelyet pszicho-szociális fogyatékossággal élők és mentálisan egészségesek alkotásaiból válogattak össze. A festmények mindegyike megvásárolható, a befolyt összeggel a betegségben érintettek értékteremtő képességeinek fejlesztését támogatják.

Szeptember végén Budapesten rendezték meg a 9. PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozott létre nyolc évvel ezelőtt a Moravcsik Alapítvány. Az eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdők és családtagjaik mellett a mentálisan egészségesek is részt vettek. 357 résztvevő 415 festményt készített – közölték a szervezők.

A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

A Művészeti Maraton után az elkészült alkotásokból Gaál József festő, grafikus, szobrász, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csák Erika, a Kossuth Kiadó Zrt. szerkesztője és Faludy Judit művészettörténész válogatta ki azt az 50 darabból álló gyűjteményt, amelyet december közepétől állítanak ki a Budapest Art Brut Galériában.

A címlapkép illusztráció.