Fotóhónap 2018 a Mai Manó Házban

 

A Fotóhónap 2018 fesztivál többek között egy legendás amerikai fotográfus, Weegee optikáján és fényképein keresztül mutatja be New Yorkot.

Huszonkét kiállítás látható a Fotóhónap2018 fesztivál keretében, amely már október második fele óta tart. A számos szakmai programot is kínáló rendezvényen tekinthető meg a harmincas-negyvenes évek New Yorkjának legendás fotográfusa, Weegee kiállítása a Mai Manó Házban – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Látogatók a Weegee - A híres, 1935–1960 című kiállítás megnyitóján a Mai Manó Házban 208. október 18-án. A harmincas-negyvenes évek New Yorkjának legendás fotográfusának kiállítása 2019. január 20-ig tekinthető meg. MTI/Illyés Tibor

Látogatók a Weegee – A híres, 1935–1960 című kiállítás megnyitóján a Mai Manó Házban. A kiállítás 2019. január 20-ig tekinthető meg  (MTI/Illyés Tibor)

A Fotóhónap a Magyar Fotóművészek Szövetségének rendezvénysorozata, összesen 22 kiállításból áll. A fesztivál keretein belül látható a Weegee – A híres, 1935-1960 című tárlat is. A Mai Manó Házban megrendezett, 2019. január 20-ig látogatható kiállítás az életmű legjobb képei közül mutat be 104-et, amelyek meghitt közelségből rajzolják ki New York portréját. Valamennyi felvétel az éjszakai New York-ot és a társadalom peremterületén lévőket mutatja be  fekete-fehérben – mondta Baki Péter fotótörténész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója.

A Weegee művésznéven ismertté vált Arthur Fellig családja Galíciából emigrált New Yorkba. Vándorfényképészként, segédlaboránsként tanulta ki a szakmát, majd 1935-ben szabadúszó lett. Weegee fotóriporternek vallotta magát, ő volt az első, aki riporterként először kapott Amerikában engedélyt arra, hogy az autójában rendőrségi rádiót üzemeltessen, ezért gyakran a hatóságok előtt ért oda a bűnesetek, tűzvészek, szenzációs események színhelyére. De gyakran fényképezte bűnözők, prostituáltak, szociálisan kiszolgáltatott emberek mindennapi életét is.

A kiállítás január 20-ig látogatható, a fesztivál teljes programja a www.fotohonap.hu  honlapon érhető el.