Tánc, tánc és tánc - jubileumi rendezvénysorozat

 

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a Magyar Táncművészek Szövetsége a Hagyományok Házában.

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Magyar Táncművészek Szövetsége pénteken és szombaton a felújított Hagyományok Házában Budapesten.

A jubileumi rendezvénysorozat keretében gálaesteken mutatkozik be a magyar hivatásos táncművészet színe-java, valamint kiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, térspecifikus előadások és workshopok is színesítik a programot.

Maurer Milán (j) és Esterházy Fanni táncol a Frenák Pál Társulat legújabb, HIR-O című előadása fotóspróbáján a Művészetek Palotája – Fesztivál Színházban 2017. október 10-én. A produkció a hirosimai atomtámadást idézi fel absztrakt módon, a bemutató október 11-én lesz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Müpában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Maurer Milán  és Esterházy Fanni táncol a Frenák Pál Társulat HIR-O című előadásának próbáján  (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) 

A Magyar Táncművészek Szövetségének elődszervezete 1948-ban jött létre. Többszöri átszerveződés és megújulás után a szövetség 1990 óta tölti be jelenlegi funkcióját, csaknem 40 tagja a magyar hivatásos táncművészet nemzetközileg is elismert magas színvonalát képviseli.

A gálaesteken közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Frenák Pál Társulat, a Budapest Táncszínház, a Coincidance Táncszínház, a Duna Művészegyüttes és a Flamencorazonarte Táncszínház.
Fellép továbbá a Közép-Európa Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a PR-Evolution Dance Company, a Tellabor – Kulcsár Noémi Társulat, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bozsik Yvette Társulat, a GG Tánc Eger, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes.

Szombat délelőtt Góbi Rita Pici Bonbon című gyermekelőadása várja az érdeklődőket. A Táncolj velünk! elnevezésű ingyenes program keretében pedig neves táncművész mesterek – Eva Hotova balettmester, Kulcsár Noémi modern-kortárstánc pedagógus, valamint ifj. Zsuráfszki Zoltán koreográfus – nyitott óráin ismerkedhetnek meg a fiatalok a klasszikus balett, a kortárs és modern tánc, valamint a néptánc elemeivel.

A Magyar Állami Népi Együttes fellép a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Magyar Állami Népi Együttes a Hagyományok Házában (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szombat délután a táncművészképző intézetek, köztük a Magyar Táncművészeti Egyetem, a győri és a pécsi táncművészeti szakgimnázium mutatkozik be a Gyere közénk, táncolj velünk! elnevezésű ingyenes program keretében.
Pénteken ingyenes fotókiállítás nyílik, amely 41 képet vonultat fel a szövetséget alkotó együttesek előadásaiból. A Magyar

Táncművészeti Egyetem modern tánc szakos hallgatói mindkét nap térspecifikus táncperformanszra készülnek a Hagyományok Háza lépcsőházában.
Mindkét este ingyenes táncház várja az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes közreműködésével.

A rendezvény védnöke Fekete Péter, Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.