Vándorkiállításon a sikeres Mozaik Múzeumtúra

 

Az idén 25 éves Nemzeti Kulturális Alap kiállításának egyik kiemelkedő szereplője a Mozaik Múzeumtúra. A program 2014-ben indult el, ma már 365 múzeum csatlakozott hozzá.

Ebben az évben 25 éves a Nemzeti Kulturális Alap, mely alkalomból az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma által támogatott, 25 különféle projektből összeállított kiállítás nyílt Miskolcon. A Nemzeti Kulturális Alap a Mozaik Múzeumtúrát is beválogatta a kiemelkedő 25 projekt közé, amelyek novembertől „vándorútra kelnek”, s a belőlük álló kiállítást országszerte több helyszínen – könyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban – lehet megtekinteni.

A Könyvtár, levéltár, múzeum – a 25 éves NKA és a közgyűjteményi örökség kiállítás megnyitóján Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin főigazgatója hangsúlyozta, hogy a negyed század cselekvései nemcsak kiadványokban, kiállításokban vagy forrásgyűjteményekben mutatkoznak meg, hanem a mindennapjainkban is, amikor betérünk a könyvtárakba, levéltárakba, múzeumokba, s ez az, ami igazán lényeges.
Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgatója elmondta: nagyon fontos, hogy a közgyűjtemények munkáját a társadalom számára is közkinccsé tegyük.

NKA25 kiállítás megnyitó

(Fotó: Baranczó Benedek)

A Mozaik Múzeumtúra program célja, hogy bemutassa, megismertesse a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát, és növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát. A 2014-ben elindított programban immár 365 múzeum vesz részt. Missziójuk, hogy a 8–16 év közötti fiatal korosztállyal, a jövő múzeumlátogatóival szerettessék meg a kiállításokat, s hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk.

A Mozaik Múzeumtúra hiánypótló, reprezentatív könyvsorozatot is útjára indított, melyek célja, hogy a legfontosabb magyarországi, valamint a magyar vonatkozású, határon túli múzeumok és kiállítóhelyek bemutatásával átfogó képet nyújtson a magyar múzeumi szféráról. A könyvsorozat mellett különféle rendezvényekkel, országjáró roadshow-val igyekeznek felkelteni a múzeumok iránt az érdeklődést.

Mozaik Múzeumtúra_NKA25

(A kép forrása: Mozaik Múzeumtúra)

A múzeumokat elviszik az iskolákba is. A felsős diákok számára szervezett Iskolai edukációs programon játékos vetélkedőkkel, kitelepülő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szólítják meg a jövő múzeumlátogatóit. 2017 tavaszától kezdve 14 magyarországi és 1 felvidéki iskolába vitték el a múzeumi élménynapot, így összesen több mint 4000 diák vett részt a különböző tantárgyakhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Egynapos múzeumtúrákat szerveznek a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel, a fiatal korosztály számára pedig elindították a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazással játszható online matricagyűjtő játékot is.