Vaszary, Rippl-Rónai, Czóbel és Kádár művei

 

A magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő páratlan értékű kiállítási anyaga lesz látható Budapesten.

Egy évtizedekig Londonban élő műgyűjtő kétmilliárd forintot érő kollekcióját, köztük Vaszary János, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kádár Béla alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely Remekművek egy magángyűjteményből címmel csütörtöktől látható Budapesten a Virág Judit Galériában.

A gyűjtő a kilencvenes évek második felében határozta el, hogy kedvenc magyar festőiből egy korlátozott számú, kompakt gyűjteményt épít fel, olyat, amelyben kizárólag kiemelkedő darabok kapnak majd helyet. Első képét, Czóbel Béla ikonikus Hátaktját, 1998-ban vásárolta. Céltudatos vásárlásainak eredményeként született meg a főleg Vaszary János, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Fényes Adolf, valamint Kádár Béla remekeiből álló együttes.
Czóbel Béla: Hátakt
A gyűjtő utazásai során rendszeresen látogatta a világ múzeumait, kiállítótermeit, galériáit. A gyűjtemény részét képezi még egy 17 festményből álló Vaszary-kollekció, amely a művész valamennyi korszakát felöleli, de megtalálható benne Rippl-Rónai József Csendélete, Kádár Béla különböző művei, Tihanyi Lajos egyik tájképe, valamint Kassák Lajos és Moholy-Nagy László egy-egy konstruktív alkotása is.

A gyűjtemény rangját jelzi, hogy szinte valamennyi darabját már számos helyen kiállították, illetve publikálták.
A Remekművek egy magángyűjteményből című kiállítás szeptember 15-ig ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában.