Arany mobiltárlat: egy év alatt 70 ezren látták

 

A mozgó Arany János-tárlat egy éve folyamatosan úton van. Most épp a 195. helyszínen fogadja a látogatókat.

Hetvenezren látták eddig a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából tavaly júliusban útjára indított autóbuszos vándorkiállítását. Eddig hetvenezer látogató kapta meg a Toldi Miklós hőstetteit ábrázoló, ingyenes látogatásra jogosító buszjegyet. A legtöbben tavaly novemberben Győrben szálltak fel buszra, egy nap alatt 930-an.

A busz eddig csaknem 20 000 kilométert tett meg, a legtávolabbi helyszín a Budapesttől 800 kilométerre fekvő Kézdivásárhely volt, de Erdély több városában, sőt a Felvidéken és Horvátországban is járt már a kiállítás.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János mozgókiállításának helyet adó Arany-busz az indulás alkalmából tartott bemutatón a fővárosi Kosztolányi Dezső téren 2017. július 10-én. A mozgó tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét irodalmi szövegek, képek, relikvia-másolatok, hang- és filmfelvételek, valamint digitális eszközök és egyedi installációs elemek segítségével mutatja be. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János mozgókiállításának helyet adó Arany-busz az indulás alkalmából tartott bemutatón a fővárosi Kosztolányi Dezső téren 2017. július 10-én. A mozgó tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét irodalmi szövegek, képek, relikvia-másolatok, hang- és filmfelvételek, valamint digitális eszközök és egyedi installációs elemek segítségével mutatja be.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Meglátogatta továbbá az alig 1000 fős Sáta falunapját, a marcellházai bajusztalálkozót, a gyulai Shakespeare-fesztivált, a Művészetek völgyét, sőt még a sátoraljaújhelyi börtönt is. Ellátogatott a tárlat Nagyidára és Arany János szülőhelyére, Nagyszalontára is, ahol a 93 éves Dánielisz Endre személyében nemcsak a legidősebb látogatót, de egy jelentős Arany-kutatót is köszöntöttek.

A projektben mintegy harmincan dolgoznak; a buszt minden helyszínen két múzeumpedagógus is kíséri, akik szükség esetén informatikusok, takarítók, autóbusz-szerelők, anyagbeszerzők, fényképészek, testőrök is egyben.

A vándorkiállítás harmadik vendégkönyve is betelt, ez év májusban pedig a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal tüntette ki az Arany200-buszt.

A busz október végéig lesz úton a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján látható menetrend szerint.