Ők képviselik hazánkat az 58. Velencei Biennálén

 

A Ludwig Múzeum nyílt pályázatán 16 pályaműből választották ki a magyar pavilon kiállítását.

A Ludwig Múzeum idén is nyílt pályázattal, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítását. A 16 beérkezett pályázat közül Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, kurátor Waliczky Tamás: Kamerák. Képzelt kamerák és más optikai eszközök című kiállítását ítélte nyertesnek.

Egy érdeklődő Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításán az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában 2017. május 12-én. A kiállítás kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Képünk illusztráció:  egy érdeklődő Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításán az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Waliczky Tamás (1959) a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik, a digitális művészet egyik úttörő és meghatározó magyarországi alkotója. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.Világszerte számos kiállításon szerepelt, alkotásaival nemzetközi díjakat nyert.

A Velencei Biennále magyar pavilonjába tervezett kiállítás a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban arra a 23 darab fantáziakamerára utal, amelyeket Waliczky 2016 óta tervezett. Az analóg elven működő optikai szerkezetek különböző vizuális nyelveken szimulálják és képezik le a világot. Fantáziakamerái a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet.
Az intézmény indoklása szerint Waliczky témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.
Mint írják, Waliczky Tamás precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. Waliczky “kamerametaforái”, lightboxokon és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban. Az átriumban az egyik fantáziakamera megépített, digitális változatán a nézők is kipróbálhatják majd az egyik szerkezet működését.

A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a BTM-Budapest Galéria kiállítási osztályának vezetője.

Az 58. Velencei nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2019. május 11. és november 24. között rendezik meg. A központi kiállítást May You Live in Interesting Times címmel rendezi meg a biennále főkurátora, Ralph Rugoff, aki külön központi témát nem hirdetett meg.