Ki lesz a győztes? Város vs. természet

 

Vajon hogyan látják a kortárs képzőművészek azt a világot, amelyből a természet kiszorul vagy épp teret nyer benne? Hol fér meg egymás mellett harmonikusan ez a két világ? A nemrégiben nyílt új tárlaton mindenképpen.

Város vs. természet – a tárlat tíz kortárs képzőművész alkotásait mutatja be, amelyek a város és a természet viszonyának kérdéseit járják körbe. A kiállított alkotások között olyan műfajokkal találkozhatunk, mint a fotó, a videó, az objekt, a grafika vagy a térspecifikus installáció.

Város vs természet című kiállítás. Fotó: Beszédes Noémi

Város vs. természet című kiállítás (Fotó: Beszédes Noémi)

A tárlatot Mészáros Flóra művészettörténész nyitotta meg, aki elmondta: a kiállítás nézője a város és a természet keresztmetszetében élő ember nézőpontjával azonosulhat. Így a tárlat izgalmas módon a befogadóra bízza a művek által felvetett kérdések továbbgondolását.

Város vs természet c. kiállítás megnyitója a Deák 17 galériában. Fotó: Beszédes Noémi

Kaposi Dorka – a tárlat kurátora – a 40 év alatti mai magyar kortárs szcéna alkotóinak témába illő műveiből válogatott. Az alkotások többféle megközelítést, köztük valós problémákat is felvetnek. Van olyan munka, ahol a természet burjánzását vagy épp az urbánus világ térnyerést látjuk, és van, ahol a két fél közötti harmóniát. Emellett találkozhatunk az elképzelt jövőt bemutató alkotásokkal és a városlakók együttműködésén alapuló modellekkel is.

Város vs természet. Enzsoly Kinga: Üvegház

Város vs. természet – Enzsoly Kinga: Üvegház

A kiállításhoz múzeumpedagógia foglalkozás is kapcsolódik, amelyet egyénileg, családdal vagy csoportokkal is látogatható.

Az Élményfa elnevezésű foglalkozáson a kiállítást önállóan lehet bejárni, majd egy papír élményfát készíteni. A fára felkerülhetnek a látogatók élményei, érzései a kiállítás témájával kapcsolatban.

Város vs természet kiállítás - Élményfa. Fotó: BeszédesNoémi

Város vs. természet – Élményfa (Fotó: Beszédes Noémi)

A kiállító művészek: Bartha Máté, Boros Mátyás, Gosztola Kitti, Hatházi László, Herbert Anikó, Énzsöly Kinga, Kállai Márton, Kerekes Gábor, Szabó Klára Petra és Tranker Kata.

Város vs. természet című, ingyenesen látogatható kiállítás megtekinthető: 2018. augusztus 24-ig.
Nyitvatartás: Hétfő–péntek: 10.00–18.00 (A galéria július 30. és augusztus 10. között zárva tart.)
Cím: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet