Sanghaji művészek kiállítása nyílt meg Hudec László tiszteletére

 

Hudec László Sanghajba érkezésének századik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás hat sanghaji képzőművésznek a magyar építész tiszteletére készített alkotásaiból hétfő este a Várkert Bazárban – Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a 125 éve Besztercebányán született és 60 éve Kaliforniában elhunyt Hudec Lászlóra ma már úgy gondolunk, mint a 20. század egyik legfontosabb építészére.

A fiatal Hudec az első világháborúban hadifogolyként került Szibériába, majd kalandos körülmények között átszökött Kínába, és Sanghajban egy amerikai építész irodában helyezkedett el. Néhány év múlva saját irodát nyitott, és a következő évtizedekben számtalan épületet tervezett a városban, ezért nemrég a Sanghaj arculatát meghatározó 99 legfontosabb személyiség közé választották – emlékeztetett Fekete Péter, hozzátéve, arra is fontos gondolni, hogy a Hudec László által lerakott alapokra milyen új kulturális, oktatási, kereskedelmi kapcsolatokat lehet ma építeni.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a sanghaji képzőművészek Hudec László építész tiszteletére rendezett kiállításának megnyitóján a fővárosi Várkert Bazárban 2018. június 18-án – a kiállítást V4 Építészeti Alapítvány és a kínai kulturális szervezetek rendezték az építész Sanghajba érkezésének 100. évfordulója alkalmából (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a sanghaji képzőművészek Hudec László építész tiszteletére rendezett kiállítását (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó azt hangsúlyozta, hogy Sanghaj arculatát máig meghatározza Hudec munkássága. Megjegyezte, a kiállítás térben és időben távoli helyszíneket köt össze: Hudec művészetét az utókor megbecsülésével, a Duna-völgyét a Sárga-tenger partvidékével és mindazon emberek sorsát, akik a Hudec által tervezett épületekben laktak. Tuan Csie-lung (Duan Jielong), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete emlékeztetett arra, hogy Hudec éppen száz éve érkezett Sanghajba, Kína akkori legvirágzóbb városába, és csaknem három évtizeden át dolgozott ott, mintegy száz épületet tervezve. Ezek jó része ma is áll, a város „gyöngyszemeiként” – fogalmazott.

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond a sanghaji képzőművészek Hudec László építész tiszteletére rendezett kiállításának megnyitóján a fővárosi Várkert Bazárban 2018. június 18-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó Hudec László munkásságát méltatta (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Sanghaj ma Kína gazdasági, technológiai, üzleti központja, melynek kapcsolatai az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek köszönhetően szorosabbá váltak Magyarországgal – közölte a nagykövet, hozzátéve: a kínai és a magyar kormány közös törekvése, hogy a közeljövőben közvetlen légijárat legyen Budapest és Sanghaj között. Kálmán Ernő, a V4 Építészeti Alapítvány elnöke elmondta: Közép-Európa Kínából nézve egységes arculatot mutat, és munkássága révén Hudec a régió kulturális nagykövetévé vált. A mai kiállítás bizonyíték arra, hogy Hudec tisztelete képes kultúrákat összekötni – hangsúlyozta.


Sanghaji képzőművészek kiállítása Hudec László tiszteletére a Várkert Bazárban

Liu Szu-hua (Liu Suhua), a Sanghaji Hudec Kulturális Központ igazgatója a tárlatról szólva elárulta, hogy a kiállítás egyéves előkészítő munkát követően valósulhatott meg, majd a részt vevő művészeket a tárlat kurátora, Mao Si-an (Mao Shi’an), a Kínai Irodalmi és Művészeti Kritikusok Szövetségének alelnöke személyesen mutatta be. A Visegrádi Együttműködés magyar elnöksége és több kínai kulturális szervezet együttműködésében létrejött kiállításon Csen Csia-ling (Chen Jialing), Vang Csou-csün (Wang Zuojun), Tu Haj-un (Du Haijun), Mi Csi-lin (Mu Yilin), Mao Tung-hua (Mao Donghua) és Ho Suo-csang (He Shouchang) munkáival találkozhatnak a látogatók.