Új köntösben a Tánc Fesztiválja Veszprémben

 

A táncelőadások mellett könyvbemutató- és irodalmi estek is lesznek, mindennap látahtunk egy-egy slam poetry előadást is.

Megújult arculattal várja az érdeklődőket május 28. és június 3. között a Tánc Fesztiválja Veszprémben. A fesztivált a gólyalábon közlekedő Langaléta Garabonciások nyitják meg a Háry János című produkcióval május 28-án. A rendezvény nyitónapján veszprémi tánccsoportok lépnek közönség elé a Hangvilla rendezvényközpont előtti téren. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház Abszurdia című, a társadalomról ironikus képet festő közös produkciója a Petőfi Színházban látható majd.

A szervezők a programot kezdetektől fogva a nagyközönségnek szánják, egyúttal nyitnak más művészeti ágak felé, az idei fesztiválon kiemelt szerepet szánva a kísérőrendezvényeknek – mondta Krámer György koreográfus. A kísérőrendezvényekről szólva kiemelte: a fesztivál programjai között minden nap szerepel egy-egy slam poetry előadás, mely a Slam Poetry Veszprém produkciója.

Lakatos János fotókiállítása a fesztivál ideje alatt látható majd a Hangvillában, a fotók különleges módon és a szokásostól eltérő közegben láttatják a táncosokat.

A 2007. május 23-án készült felvételen Veszprémben a Petőfi Színház előtti kertben a Miskolci Tánctagozat mutatja be Negyed című tánckoreográfiáját. A X. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó részeként megkezdődtek a X. Táncfesztivál május 26-ig tartó programjai, amelyen a kortárs magyar táncművészet reprezentánsai vesznek részt. MTI Fotó: Nagy Lajos

Archív felvétel:  2007. május 23-án a Petőfi Színház előtti kertben a Miskolci Tánctagozat mutatta be Negyed című tánckoreográfiáját a X. Táncfesztiválon. (Fotó: MTI/Nagy Lajos)
MTI Fotó: Nagy Lajos

A Hangvilla színháztermében gálaműsort rendeznek finn, spanyol és koreai táncművészek közreműködésével, 18 esztendő után pedig ismét a fesztivál vendége a Pécsi Balett: a társulat a színházban lép fel május 29-én a Diamonds (Gyémántok) című esttel, amelyen Földi Béla Footsteps és Leo Mujic Diamond című koreográfiáját láthatja a közönség.

A rendezvény harmadik napján a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat táncosai várják az érdeklődőket. A hónap utolsó napján pedig a Közép-Európa Táncszínház lengyel-magyar koprodukcióját és a Krakow Dance Theatre előadását láthatják az érdeklődők. A fesztiválon fellép a Forte Társulat és a Bozsik Yvette Társulat is. A záró produkciót a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett és modern tánc szakirányú végzős hallgatói mutatják be.

A kísérletező táncszínházi előadásoknak a Latinovits-Bujtor Játékszín ad otthont. Ott látható majd a Tünet Együttes, a TranzDanz, Fehér Ferenc és Grecsó Zoltán produkciója. A Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának keretében négy fiatal koreográfus is bemutatkozik a közönségnek.

A zsűri elnöke Szakály György táncművész lesz, a zsűri tagjai: Jorma Uotinen finn táncos, Pongor Ildikó táncművész, M. Tóth Géza filmrendező, Ladányi Andrea és Kutszegi Csaba táncművész és Hegyeshalmi László festőművész.

A fesztivál programjai atancfesztivalja. hu honlapon olvashatók.