Szeptemberig várják a diákvideókat az Aranyfesztre

 

Szeptemberig 1-ig várják az Arany János életéről és munkásságáról szóló diákvideókat az Aranyfeszt Online Amatőr Rövidfilm Fesztiválra.

A 14-19 éves középiskolás diákok minimum 1, maximum 20 perces videókkal jelentkezhetnek Műfaji megkötés nincs, Arany János sokrétű személyisége számtalan módon megközelíthető, így bármilyen mozgóképes alkotás versenyben van – mondta Csejdy Réka, a fesztivál projektvezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kevesen tudják, hogy Arany Jánosnak kitűnő hanga volt, szeretett gitározni, érdekelte a fényképészet és lázba hozták a technika új vívmányai, ezért is szeretnék, ha a diákok elmélyülnének az író világában, így az alkotások is legalább annyira színesek lehetnek, mint amilyen Arany János személyisége volt.

Arany János, a legnagyobb magyar epikus költő, az MTA tagja, 1817. március 2-án született Nagyszalontán. Meghalt 1882. október 22-én Budapesten.MTI Fotó

Arany János, a legnagyobb magyar epikus költő, az MTA tagja, 1817. március 2-án született Nagyszalontán. Meghalt 1882. október 22-én Budapesten.MTI Fotó

A verseny két körben zajlik: az elődöntőben a közönség szavazatai alapján havonta három alkotás juthat tovább, így összesen 18 videó szerepel majd a döntőben. Az öt főből álló szakmai zsűri a leadási időszak lezárása után, a közönség által legjobbnak tartott 18 munka közül választja ki a fesztivál legjobbjait.

Október 1. és 10. között a közönség is szavazhat majd az általa legjobbnak ítélt alkotásra. A verseny október 13-án díjátadó gálával zárul.

A részletes pályázati kiírás a www.aranyfeszt.hu oldalon olvasható.