Fabényi Júlia marad a Ludwig Múzeum igazgatója

 

Fabényi Juliát bízza meg a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatói teendőinek ellátásával június 1-jétől újabb három évre az emberi erőforrások minisztere.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a múzeum igazgatói álláshelyének betöltésére február 23-án írt ki pályázatot, amelyre egy érvényes pályázat érkezett.

Meghallgatását követően – a szakmai bizottság javaslatára és az elmúlt időszak eredményes szakmai munkájára figyelemmel – a jelenlegi igazgató nyerte el a Ludwig Múzeum vezetői megbízását.

Fabényi Julia pályázatában legfontosabb céljainak az eddig elért eredmények és újító jellegű kezdeményezések folytatását, valamint a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum hazai és nemzetközi pozícióinak erősítését határozta meg.

abényi Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója a Gazdálkodj okosan! A művészet és a gazdaság kapcsolatáról című kiállítás megnyitóján a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban 2017. október 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója a Gazdálkodj okosan! A művészet és a gazdaság kapcsolatáról című kiállítás megnyitóján a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 2017. október 12-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Fabényi Julia A kultúra gyarapít! címmel az Országházban február végén megrendezett szakmai konferencián felidézte, hogy az általa vezetett intézmény egy 17 tagú nemzetközi hálózat részeként jött létre Budapesten, és ma is szoros kapcsolatokat ápol a bécsi, kölni, koblenzi és oberhauseni Ludwig filiálékkal.

Mint emlékeztetett, a budapesti Ludwig Múzeum kigondolt, konzekvensen épített kollekcióval indult, így erre tudja alapítani saját gyűjteményezését is, közép-európai fókusszal. A régió kortárs művészete a kiállítási programban is kiemelt figyelmet élvez, így az elmúlt években a múzeumban tárlata volt többek között Ciprian Muresannak, a szentpétervári újakademizmusnak, Albánia és Koszovó kortárs szcénájának, a wroclawi avantgárdnak, jelenleg pedig a kortárs ukrán képzőművészetet bemutató kiállítással várják a közönséget.

Egy érdeklődő a Kísértetek és kísérletek című, Szűcs Attila Munkácsy-díjas festő alkotásaiból rendezett kiállításon a fővárosi Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban 2016. december 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egy érdeklődő a Kísértetek és kísérletek című, Szűcs Attila Munkácsy-díjas festő alkotásaiból rendezett kiállításon a fővárosi Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 2016. december 15-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Ludwig Múzeum (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Ludwig Múzeum (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Ludwig Múzeum szervezi a Velencei Biennálé magyar pavilonjának kiállítását is, amely idén a Szabadság híd – Új horizontok a városban című projektet mutatja be a májusban nyíló olaszországi mustrán.

Fabényi Julia igazgatói megbízása 2021. május 31-ig szól.