A tábori bordélyhálózat az első világháborúban

 

Jövő héten a pécsi Vasváry-házban különleges kiállítás nyílik az első világháborús éjszakai pillangókról.

Március 22. és június 24. között a pécsi Vasváry-házba érkezik A háború pillangói elnevezésű, az első világháború tábori bordélyainak témáját körüljáró tárlat. A kecskeméti Katona József Múzeum orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató vendégkiállítása enteriőrök, illetve tematikus tablókba rendezett archív anyagok – köztük dokumentumok, fotók, rajzok, nyomtatványok – segítségével mutatja be a harcoló katonák lövészárkon túli magánéletét és a tábori bordélyhálózat működését.

A pécsi  Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban áprilistól októberig tizenkilencedik századi festők – köztük Munkácsy Mihály, Paál László és Székely Bertalan műveit mutatják be az Arczok és láthatárok című, a JPM saját anyagából összeállított tárlaton - mondta Csornay Boldizsár múzeumigazgató

A kiállítás kuriózuma, hogy egy külön teremben a pécsi 19. századot is bemutatják, pécsi városképekkel és polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek – köztük Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály – eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival.

Érdeklődők az Álom ihlette művészet című Chagall-kiállítás megnyitóján a pécsi Janus Pannonius Múzeum Martyn Ferenc Múzeumában 2015. április 27-én. A nagyközönség a tárlaton Marc Chagall 148 alkotását, köztük bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiáit, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzait, vázlatait és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációit tekintheti meg április 28. és október 31. között. MTI Fotó: Sóki Tamás

Képünk illusztráció:  az Álom ihlette művészet című Chagall-kiállítás megnyitóján a pécsi Janus Pannonius Múzeum Martyn Ferenc Múzeumában 2015. április 27-én.  (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Csornay Boldizsár ismertetése szerint a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő, 1799-ben felfedezett – 23 darab aranyedényből álló – nagyszentmiklósi kincs “egyik legjobb”, galvanoplasztikai másolatát április 26-tól állítják ki a pécsi Csontváry Múzeumban.

A JPM természettudományi osztálya júniusban Balázs Dénes (1924-1994) magyar karsztkutató, földrajztudós, világutazó, számos földrajzi ismeretterjesztő mű szerzője tiszteletére rendez kiállítást. . Novemberben A jégkor pécsi vándora című tárlat Magyarország második mamutlelete, a pécsi mamut 90 évvel ezelőtti felfedezésének állít emléket.

Őri László (Fidesz-KDNP) Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen hagyományőrzés és az értékmentés fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a vidéki múzeumok közül a JPM rendelkezik a leggazdagabb gyűjteménnyel és ezen értékek közül a lehető legtöbbet kell megmutatni.
Emlékeztetett arra is, hogy idén a baranyai megyeszékhely lesz a Múzeumok éjszakája központi helyszíne. Tavaly több mint hétezer látogatót regisztrált a JPM a rendezvényen.