Különleges csángó bálra készülnek

 

Idén is megrendezik a Csángó Bált, a húsvéti é s pünkösdi szokások tekintetében. Idén Áder János köztársasági elnök lesz annak a rendezvénynek a fővédnöke, ahol bemutatkoznak a bukovinai székelyek, és így együtt lesz látható mindhárom csángó közösség.

Diósi Felícia, a bál főszervezője a csütörtök reggeli műsorában elmondta: támogatókat szeretnének szerezni a csángóság megmaradásához, természetesen cél az is, hogy mindezen eseten bemutassák magát a csángókat is. Azt örömmel újságolta, hogy most először lesz látható a csángóság három csoportja – a bukovinai székelyeket, azaz a bukovinai csángókat a moldvai és a gyimesi csángók mellett – együtt színpadon.


Kiemelte, színes forgatag lesz, de nem a ruhák tekintetében, ugyanis a 12 órás program egészen hajnalig tartó táncot fog jelenteni, szombat délután fél 4-től egészen szombat hajnali fél 5-ig. A tánc mellett művészeti kiállítás is lesz látható, éppen azért, hogy a magyarországi magyarok is belekóstolhatnak a csángó kultúrába, és magukénak is érezzék azt.

A szervezők előzőleg az MTI-hez eljuttatták a fellépők listáját, ezek szerint a színpadi gálaműsorban idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek működnek közre Csíkfaluból, Forrófalváról, Lábnyikból, Pusztinából, Klézséről, Somoskáról, Gyimesekből. Antal Tibor, a Tatrospart Néptánccsoport, a Gyimesvölgye Férfikórus, Nyisztor Ilona, Hodorog András, Benke Róbert, Istók Pál, Ivanciu Milea, Román Stefan mellett a műsorban fellép még Berecz András, Petrás Mária, Fábri Géza és a Népzenei Kamaraműhely.

A programot színesíti a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Juhász Családi Zenekar, a Lippentő Táncegyüttes, a Servet Zenekar, a Somos Együttes, a Tindia Zenekar és a Zurgó Együttes. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik és előzik meg, és természetesen idén is megtartják a legkisebbek programját, a Kőketánc Gyermektáncházat.