Neoncsövek, ledek, plakátok, irónia és szabad szárnyalás

 

A művészet szabaddá tesz címen nyílt meg a napokban Szegeden a szecessziós REÖK Palotában Hérics Nándor képzőművész egyedülálló kiállítása.

Neonképek, objektek és az elmúlt 50 év beat-, pop-, rock- és alternatív zenekarainak plakátjai egy kiállításon. A szegedi REÖK Palotába érkezett 350 alkotás két szinten mutatja be Hérics Nándor kettős életművét. A fény nyomában című kiállításon a fény segítségével készült munkái, installációi kaptak helyet. Ezek az alkotások színes neoncsövekből vagy lead lámpákból készült szobrok vagy plasztikák.

Hérics Nándor kiállítása

“Egy időben úgy rajzoltam, hogy a vonalaim valójában színes neoncsövek voltak – mesélte Hérics Nándor képzőművész. “Később aztán felmerült bennem, hogy miért csak rajzolom őket, miért nem használom ezeket a szobrászatban, hiszen ezt a műfajt nem sokan művelték a világban. Az alkotáshoz kellő inspiráció, Karinthyt idézve, mindig az utcán hever, csak le kell érte hajolni. A lényeg tényleg az ötlet megszületése, ez pedig nem időhöz köthető folyamat, nem feltétlenül délután kettőtől hatig gondolkozom valamin, hanem szükség van a véletlenre is, aminek kapcsán ezek a művek megszülethetnek. Mondjuk egy baráti beszélgetésen valaki másfajta dologról kezd el beszélni, mint a többiek, de arról nekem még eltérőbb gondolataim támadnak.”

Hérics Nándor képzőművész

Hérics Nándor képzőművész

A fényplasztikák között ledek százaiból készült alkotások is láthatók, amelyekről Nátyi Róbert kurátor azt mondja, hogy tartalmukat tekintve felesleges mély filozófiai összefüggésekre gondolni. “A közönséghez közelálló, hétköznapi témákról van szó, a nemiségről, a gender elmelétről, a szexualitásról, a politikáról, a közéletről, amit Hérics Nándor ironikusan fűszerezve ol meg az alkotásaiban, ahol a főszereplő a színes neoncső vagy az utóbbi években elterjedt ledek.

A fény nyomában - Hérics Nándor kiállításaA kiállítás második emeleti szekciója Hérics Nándor alkalmazott grafikus műveiből ad ízelítőt. A művész a hetvenes évek óta tervez koncert plakátokat, amelyek közül most 1965 látható Szegeden. “Számomra ebben a munkában az a legfontosabb elv, hogy utat utat engedjek a gondolatok szabad szárnyalásának. Nem biztos, hogy a nézőnek pont az jut az eszébe egy alkotás láttán, amire én gondoltam. Szerintem a XXI. századi művészetnek az a lényege, hogy kinyissa a világot, hisz a művészet szabaddá tesz” – tette hozzá a képzőművész.
A tárlaton videóinterjúkban a hazai könnyűzenei élet meghatározó alakjai beszélnek Hérics Nándorról és munkáiról. A kiállítás március 18-ig látható Szegeden a REÖK Palotában.