Háromszázötvenezer műtárgy lesz a Liget Budapest restaurálási központban

 

A Szépművészeti és a Néprajzi Múzeum 350 ezer műtárgya kap helyet a volt Szabolcs utcai kórház területén épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban, amelyben Magyarországon eddig nem használt technikákkal állíthatók helyre a sokszor felbecsülhetetlen értékű műtárgyak – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1-en.

A vezérigazgató szerint „Londonig kell elmenni, hogy ilyen háttérintézményt találjunk”. A négy emelet mély és három emelet magas épület kutatóközpontként is működik majd, amellett, hogy professzionális körülmények között raktározzák és restaurálják benne a két múzeum műtárgyait.

A Szépművészeti Múzeum (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Gyorgyevics Benedek a Liget Budapest projekt egyes fejlesztéseiről elmondta: hamarosan következik az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ bokrétaünnepe, folytatódik a Szépművészeti Múzeum teljes megújítása, a Román Csarnok márciusban megnyitja kapuit, és ősszel a nagyközönség is látogathatja a múzeumot, az Állatkerti körút mentén pedig már láthatók a megújult, Feszl Frigyes által tervezett pavilonok.

Az Olof Palme Ház felújítása lassan három hónapja a kivitelezési szakaszban van, ez is elkészül az év végére, valamint tavaly év végén elkezdődött a Néprajzi Múzeum kivitelezése.